Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

A Zűrös Banda a világzenei toplistán

Létrehozva:

Zűrös Banda | Fotó: Barcsik Géza / Zűrös Banda Facebook

A 10. helyre került a nemzetközi világzenei toplistán a Zűrös Banda. A magyar csapat 2021 című albuma a World Music Charts Europe (WMCE) legfrissebb, szerdán közzétett szeptemberi kiadásán szerepel.

A WMCE zsűrijében mintegy huszonöt ország ötven világzenei rádiós szakembere értékeli az elmúlt hónapokban megjelent albumokat, a kiválasztott lemezek közül sokat játszanak is a rádiók – Közölte a Fonó Budai Zeneház szerdán az MTI-vel. A szeptemberi listát az olasz Canzoniere Grecanico Salentino vezeti Meridiana című lemezével (kiadó: Ponderosa), a második helyre az algériai Kamel el Harrasi került Nouara című korongjával (Kamiyad), a harmadikra a Young Female Voices from Palestine Henna című anyaga (KKV).

A Zűrös Banda nehéz időszakban született albuma, a 2021 (kiadó: Fonó Records) tele van alkotó energiákkal. A lemezen előtérbe kerültek a magyar népdalfeldolgozások, a magyar nyelvű saját szerzemények, de a balkáni kötődés is megmaradt a korábbi évekből, ahogyan a virtuóz hangszerkezelés, a szenvedélyes játék és az egymásra figyelés.

A közlemény kiemeli: a Zűrös Bandában a népzenei témák és dalok (magyar, szerb, macedón, bolgár, román) stílushűen szólalnak meg, miközben a ritmusszekció modernebb hangzással támasztja alá a dallamokat, amelyek Básits Branka hangján szólalnak meg, többségében magyarul.

A Zűrös Bandában Básits Branka mellett Bede Péter (szaxofon, furulya), Babcsán Bence (szaxofon, klarinét, furulya), Varga Kornél (gitár, vokál), Boros Attila (basszusgitár) és Kertész Ákos (dob) játszik.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink