Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

„Mindent a birkózásnak rendeltem alá”

Létrehozva:

A kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában ezüstérmes Lőrincz Viktor elismerte, hogy döntőbeli riválisa, az ukrán Zsan Belenyuk jobb volt nála. Testvére, Tamás aranya mellett azonban csodálatosan csillog az ezüst is.

„A cél az volt, hogy kibirkózzam magam, ne maradjon bennem hiányérzet. Ezt megtettem. Úgy terveztem, hogy a második menetben még ráteszek egy lapáttal, hogy ne intsenek meg, de ezt nem tudtam elkerülni, Zsan lenti támadása nagyon jó volt, nem tudtam kivédeni” – idézte fel a finálét a BHSE 31 éves versenyzője, aki nagyon sportszerűen méltatta riválisát, mint mondta, nemcsak technikailag erős, hanem fejben is, ennek köszönheti, hogy két világ- és három Európa-bajnoki cím után az olimpia is összejött neki a riói ezüstöt követően. Hozzátette, tudomása szerint Belenyuk eddig akart birkózni. Harmincéves ellenfele ukrán édesanyától és ruandai édesapától született Kijevben, kilencévesen kezdett el birkózni, két évvel ezelőtt pedig képviselőként bekerült az ukrán parlamentbe.

A 2017-ben Európa-bajnok Lőrincz Viktor a folytatást illetően óvatosan fogalmazott. „Az elmúlt egy évben mindent a birkózásnak rendeltem alá, most csak pihenni szeretnék, horgászni egy jót a testvéremmel.” Ahogy arról lapunk is beszámolt, Lőrincz Tamás a 77 kilósok között nyert aranyérmet, ők az első magyar testvérpár, akik mindketten érmet nyertek egy sportágban az olimpiákon.

Lőrincz Viktor kislányának is köszönetet mondott: „Születése nagyban hozzájárult a sikeremhez, neki nyertem ezt az érmet. Bár ő még nem fogja fel, mi ez, de rengeteg erőt adott nekem” – mondta. A birkózónak koronavírus-fertőzés miatt sokat kellett kihagynia a felkészülés időszakában, azért az alapozás eleje rendkívül nehéz volt számára.

Bátyjáról szót ejtve azt emelte ki, számára követendő példakép volt, hogy honnan hova lehet eljutni kemény munkával. Szerinte testvérének óriási szerepe van ebben az ezüstéremben, de szerényen úgy fogalmazott, egy kicsi neki is van az ő aranyában. Lőrincz Viktor számára sokat jelentett, hogy fivére a döntő után azt mondta, büszke rá.

„Tamás megmutatta, hogy 34 évesen is lehet olimpiát nyerni” – mondta Viktor, aki Párizsban, a következő olimpián éppen annyi idős lesz. „De nem akarok ennyire előre rohanni.” Arra a felvetésre, hogy a riói kudarcok után ő vette rá testvérét a folytatásra, most megtörténhet-e fordítva, nevetve úgy válaszolt: „Ha jön velem, akkor én is nyomom tovább.”

mti/ph

(Kiemelt kép: JACK GUEZ – AFP)

Legnépszerűbb cikkeink