Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Muszukajev Európa-bajnok

Létrehozva:

Fotó: MTI / Kovács Tamás

A szabadfogásúak 65 kilogrammos súlycsoportjában szereplő Muszukajev Iszmail parádés teljesítménnyel aranyérmet nyert a budapesti birkózó Európa-bajnokságon. 97 kilogrammban Bajcajev Vlagyiszlav ezüstérmes.

A Ferencváros újdonsült Európa-bajnok kabardföldi származású, világbajnoki bronzérmes versenyzője az ötödik helyen zárt tokiói olimpia óta nem versenyzett, hétfőn azonban nem látszott rajta a kihagyás, ugyanis az albán színekben versenyző Islam Dudaevet, majd az elődöntőben a lengyel Krzysztof Bienkowskit is könnyedén, technikai tussal győzte le.

A kedd esti döntő előtt azonban nyilvánvalónak tűnt, hogy nem lesz olyan könnyű dolga mint addig, ugyanis az ellenfél az olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnok azeri Haji Aliyev volt, akivel korábbi meccseiken kiélezett csatákat vívott. Muszukajev aztán minden papírformára rácáfolt és elképesztő magabiztossággal, fantasztikus akciókat bemutatva, kevesebb mint öt és fél perc alatt, technikai tussal győzött.

A magyar színeket 2019 óta képviselő birkózó az arcán széles mosollyal, a hátán magyar zászlóval érkezett az újságíróknak kijelölt helyre.

„A birkózás ilyen sport, van, hogy nem a döntő a legnehezebb. Nem volt a fejemben semmi különleges taktika, a mozdulatok, a fogások a sok edzés után ilyen helyzetben már jönnek maguktól, nekem csak mennem kellett előre” – mondta, és megköszönte a magyaroknak, hogy Európa-bajnok lehet.

Nem ez volt az egyetlen döntőnk kedden: a 97 kilogrammos súlycsoportban Bajcajev Vlagyiszlav ezüstérmet szerzett. A nemzetközi mezőnyben most először versenyző 31 éves honosított birkózó idén csatlakozott a magyar válogatotthoz. Bajcajev hétfőn a szlovák Batyrbek Tsakulovot, az észak-macedón csapatot erősítő Magomedgadji Nurovot, majd az elődöntőben a német Erik Sven Thielét győzte le. A kedd esti fináléban az azeri Magomedkhan Magomedovval csapott össze, akitől 11-5-re kapott ki.

A nap selejtezőiben eldőlt, hogy a szerdai szabadfogású helyosztókon Halidov Gamzatgadzsi (61 kg) és Ligeti Dániel (125 kg) a bronzéremét léphet szőnyegre a 18 órakor kezdődő programban, bár Halidov az előcsatározások során megsérült.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink