Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Karácsony is népszavazást kezdeményez

Létrehozva:

Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina sajtótájékoztatót tartanak a Fudan Egyetem tervezett helyén | Fotó: Dimény András

Szerda reggel óta újra lehet népszavazást tartani, a főpolgármester is élne a lehetőséggel.

Nem sokkal a miniszterelnök tegnapi bejelentése után, miszerint a kormány úgynevezett gyermekvédelmi népszavazást kezdeményez, Budapest első embere is egy ötkérdéses referendum ötletével állt elő. „Egy olyan népszavazást szeretnénk, ami arról szól, hogyan védjük meg Magyarország jövőjét az Orbán-kormány ámokfutásától” – fogalmazott Karácsony Gergely.

Bár a járvány kezdete óta nem lehet referendumot tartani Magyarországon, a Magyar Közlönyben szerda reggel megjelent rendelet mégis engedélyezi a népszavazások kiírását.

Ahogy a Pesti Hírlap is megírta: Orbán Viktor miniszterelnök szerdán bejelentette, a kormány népszavazást kezdeményez öt kérdésben. „Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak? Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek? Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések? Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermeknek a fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be? Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?” – így a kormány kérdései.

A miniszterelnök bejelentése után nem sokkal Karácsony Gergely is népszavazási ötlettel állt elő. A főpolgármester szerint sok olyan ügy gyűlt össze a magyar politikai életben, amelyek miatt szükség van a lépésre. Karácsony kérdései a bejelentés alapján arra vonatkoznak, hogy a kínai Fudan egyetem helyett a Diákváros épüljön-e meg a budapesti Ferencvárosban, illetve, hogy Magyarország csatlakozzon-e az Európai Ügyészséghez. Emellett a 60 év felettiek általános és ingyenes antitest-szűréséről, az autópálya-koncessziós közbeszerzésekről és az álláskeresési járadék folyósításának időtartamáról is szeretné megkérdezni az embereket. „Ezzel az öt kérdéssel meg akarjuk menteni Magyarország jövőjét” – mondta a főpolgármester, akinek „jövővédő” népszavazási kezdeményezését az MSZP, az LMP és a Párbeszéd is támogatja.

Karácsony Gergely Orbán Viktor „gyermekvédelmi” népszavazási bejelentésére is reagált tegnap. „Ezek a kérdések bár a gonoszság szándékával születtek, de úgy tűnik, hogy a kormány már a gonoszsághoz sem ért. Ezek a kérdések szánalmasak, megvetésre, és semmiélyen mértékben nem járulnak hozzá ahhoz, hogy a gyermekeinket vagy bárkit ebben az országban bármitől megvédjünk” – mondta Karácsony Gergely, hozzátéve: ezek a kérdések teljes mértékben „kapufák” politikai értelemben; semmi jelentőségük nincsen.

168.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink