Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A Belügyminisztérium szerint ismeretlen szervezet gerjeszti a Pegasus-botrányt

Létrehozva:

Fotó: AFP / Pool / John Thys

Az, hogy a kormány vett-e a Pegasus nevű kémszoftverből, olyan szakmai kérdés, amire Varga Juditnak nincs rálátása – nyilatkozta az igazságügyi miniszter.

A Telex kérdésére, hogy adott-e felhatalmazást arra, hogy a Direkt36 cikkében megjelent személyeket lehallgassák, az igazságügyi miniszter azt felelte: Magyarországon alkotmányvédelem zajlik, ami azt jelenti, hogy alkotmányos rend elleni, illetve mindenféle hírszerzés-gyanús eseteket meg kell vizsgálni. „A szakmai felügyelet ezen tevékenységek vizsgálatáért a belügyminisztériumhoz és a szakszolgálatokhoz tartozik” – mondta Varga Judit, majd megismételte, ő azért felel, hogy a jogszabályi kellékek rendben legyenek, és szakmai döntésben nincs joga felülbírálni senkit.

Varga naponta ötször adott engedélyt az év első 3,5 hónapjában nemzetbiztonsági célú titkos információgyűjtésre a titkosszolgálatoknak. Április közepéig 500 eset volt, miközben tavaly összesen 1285-ről lehet tudni – írta korábban a 168 óra.

„Völner Pál államtitkár úr az, aki az engedélyeket megadja vagy éppen megtagadja” – tette hozzá Varga Judit, majd a belügyminisztériumhoz irányította a portált, Pintér Sándor belügyminiszter pedig az országgyűlési bizottsághoz és Stummer Jánoshoz küldte őket. Magyar Levente és Tuzson Bence államtitkárok illetve Kásler Miklós miniszter nem szerettek volna nyilatkozni az ügyben. Mager Andrea miniszter szerint a Gyurcsány-kormány óta nem figyelnek meg senkit Magyarországon, Palkovics László innovációs miniszter pedig azt mondta, a Pegasus nem is egy kémszoftver.

A Belügyminisztérium (BM), a rendelkezésre álló adatok alapján egy eddig ismeretlen szervezet általi nemzetközileg gerjesztett botrányt feltételez a Pegasus-ügy mögött, amelynek nem Magyarország titkosszolgálatai állnak a középpontjában – írta a Magyar Nemzet. A lap szerint Pintér Sándor belügyminiszter reagált Ungár Péter, az LMP politikusa azon kérdésre, kivizsgálják-e, milyen szervezetek kémkednek a magyar politikusok és közéleti szereplők után. A Magyar Nemzet arról is írt, hogy a Pegasus kémszoftvert fejlesztő NSO vezérigazgatója, Salev Hulió cáfolja, hogy a cégnek bármi köze lenne ahhoz az 50 ezer telefonszámhoz, amelyet célba vehettek a programmal. „Újságírók, emberi jogi aktivisták és civil szervezetek mind tilos területnek számítanak. Az ügyfél, aki egy újságírót vagy emberi jogi aktivistát vesz célba, attól a pillanattól fogva nem az ügyfelünk” – jelentette ki. 

 

*

 

Le Monde: Varga Judit nem mondott igazat

A Népszava megkérdezte a Le Monde napilapot, és a bécsi tudósító, Jean-Baptiste Chastand megerősítette: Varga Judit tárcavezető sajtósa valóban szeretett volna kihúzni egy kérdést és egy választ az interjúból a megjelenés előtt.

Az újságíró ezt megtagadta. „Azt mondtam a szóvivőnek, csak akkor javíthatnak bele az írásba, ha közben rájöttek, hogy a miniszter hibás választ adott. Harminc perc múlva jött a megerősítés, hogy az interjú teljes szövegét jóváhagyták” – idézte fel az eseményeket..

„Ha valaki azt kérné, hogy hallgassanak le egy újságírót vagy egy (politikai) ellenfelet, elfogadná ezt a kérést?” – hangzott a kérdés, amelyre Varga Judit felháborodottan reagált: „Micsoda kérdés! Ez már önmagában provokáció!”

A Washington Post írta meg, hogy a miniszter irodája a kérdést és a választ ki akarta vetetni az ellenőrzésre megküldött interjúból. Varga Judit azonban hétfői brüsszeli sajtóértekezletén tagadta, hogy cenzúrázni akarta volna a cikket.

 

168.hu / PH

 

Legnépszerűbb cikkeink