Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Gulyás: Legkésőbb 2022 elején sor kerülhet a referendumra

Létrehozva:

Fotó: Merész Márton

Brüsszel egyértelműen megtámadta Magyarországot – mondta Gulyás Gergely a ma délelőtti Kormányinfón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ugyanakkor a gyermekvédelmi népszavazással hazánk megerősítheti pozícióját.

Gulyás Gergely azt mondta, kizárólag az Európai Bizottságtól függ, hogy mikor sikerül megállapodni a helyreállítási alap forrásairól és a pénzek elosztásáról. Szerinte az, hogy sikerül-e a népszavazás előtt „tető alá hozni egy megállapodást”, egyelőre bizonytalan.

A miniszter elmondta: nem lehet egy napon megtartani a kormány által szorgalmazott népszavazást és Karácsony Gergely által kezdeményezett referendumot – ezek időpontját Áder János köztársasági elnök tűzi majd ki. A referendumra talán még az idén, de legkésőbb 2022 elején sor kerülhet.

Gulyás Gergely állítása szerint a kormányülésen nem került szóba a Pegasus-botrány, éspedig azért, mert egy olyan hisztériáról van szó, ami jól illeszkedik abba a nemzetközi környezetbe, amivel a kormány az elmúlt időszakban szembesült. 

Hangsúlyozta: politikai állásfoglalás miatt senkit nem hallgattak le, és azért sem, mert valaki politikus vagy újságíró. 

Laptársunk, a 168.hu megkérdezte a minisztertől, mi a biztosíték arra, hogy a Pegasus-ügy valóban csak hisztériakeltés, és hogyan tervez a kormány véget vetni a találgatásoknak. „Minden ilyen esetben a nemzetbiztonsági szervek minden konkrét esetben megvizsgálják, hogy a sajtóban megjelent híreknek van-e valami alapja. Olyan területen vagyunk, ami nem a nyilvánosság előtt zajlik, mert ha ott zajlana, akkor az egész értelmét vesztené” – válaszolta Gulyás.

A delta-variáns terjedése miatt a kormány egyelőre nem hozott konkrét döntést az ügyben, hogy fogják-e korlátozni a ki- és beutazást, de folyamatosan vizsgálják, milyen intézkedéseket szükségesek. Egyelőre nem döntöttek arról sem, hogy a harmadik oltás után érvényes lesz-e az első után kiállított védettségi igazolvány, vagy új dokumentumra lesz szükség.

168.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink