Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Anyagilag is ösztönözné a vásárlókat a Humusz Szövetség

Létrehozva:

Műanyagpalack-újratöltés egy budapesti ivócsapnál | Fotó: MTI / Mohai Balázs

A Humusz szövetség szerint az italcsomagolás visszaváltása hatékonyabbá teszi a PET-palackok újrafeldolgozását.

Részben mert az egyszer használatos műanyag palackok, fémdobozok nem keverednek más típusú csomagolási hulladékkal, az újratölthető italcsomagolás visszaváltásával pedig kevesebb csomagolóeszközt kell gyártani.

Környezetvédelmi civilek és szakértők bevonásával az italcsomagolás visszaváltásáról, hatékony betétdíjas rendszer kialakításáról készített összeállítást a Humusz Szövetség. A szervezetek üdvözlik a visszaváltási rendszerek hazai bevezetését, azonban fontosnak tartják, hogy az egyutas (egyszer használatos) csomagolásokkal szemben előtérbe kerüljenek az újratölthető többutas csomagolások.

Az újrahasználat megfelelő támogatása érdekében az állami döntéshozóktól, a szabályozáson dolgozó szakemberektől egyebek mellett azt kérik, hogy vezessenek be az italcsomagolásokra vonatkozó kötelező újrahasználati célszámokat. Javasolják, hogy vegyék ki a betétdíjas terméket az áfatörvény és a társasági adózás hatálya alól, valamint, hogy sztenderdizálják az újratölthető italpalackokat. A csomagolásokon szerepelnie kell, hogy az újratölthető-e vagy sem, illetve hogy egyszer használatos csomagolásnál mi a hulladékkezelés megfelelő módja.

A Reloop elnevezésű 2021-ben publikált adatai szerint 27 európai országból 2017-ben Magyarországon volt a legmagasabb az egyszer használatos italcsomagolás-hulladék egy emberre jutó mennyisége, ami 2019-ben tovább nőtt és éves szinten elérte a 211 darabot, ami a lakosságra vetítve megközelítőleg 2 milliárd eldobott PET-, alumínium-, és üveg italcsomagolást jelent. Egy hatékony betétdíjas rendszer bevezetésével a Reloop számításai szerint ez 83 százalékkal, hozzávetőleg 340 millió darabra (35 darab/fő/év) lenne csökkenthető. Az éves szinten eldobott 1,1 milliárd PET-palackból így mindössze 176 millió maradna, az alumínium italcsomagolási hulladék 700 millió darabról kevesebb mint 150 millióra, a kidobott üvegpalackok száma pedig 67 millióról 16,5 millió darabra csökkenne.

A Humusz Szövetség közleménye szerint meg kell különböztetni az egyutas (egyszer használatos) és többutas (újratölthető) italcsomagolásokhoz kapcsolódó rendszereket. Mindkettőnek a központi eleme a betétdíj: az adott termék árával együtt felszámított, annak visszaváltásakor a forgalmazónak, illetve visszaváltójának maradéktalanul visszafizetett díj. Célja, hogy a vásárlót anyagilag is ösztönözze a termék csomagolásának visszavitelére, hogy az egyutas rendszernél a csomagolást újrafeldolgozzák, többutas rendszernél a palackokat újratöltsék.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink