Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Orbán Viktor: Magyarország felkészült a negyedik hullámra

Létrehozva:

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Akár már ma este búcsút mondhatunk a maszknak a legtöbb helyen.

Orbán Viktor az állami rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy egyelőre még nem értük el a korlátozások feloldásához szükséges 5,5 millió beoltottat, de ez akár már ma estére bekövetkezhet.

Az 5,5 millió beoltott elérésekor a kórházak és szociális intézmények kivételével sehol nem lesz kötelező a maszkviselés, a zenés-táncos rendezvényeket, sporteseményeket és a beltéri koncerteket kivéve pedig mindenhova be lehet majd lépni védettségi igazolvány nélkül.

A miniszterelnök elmondta, az elmúlt 24 órában ismét, immár másodszorra nem volt halálos áldozata a járványnak. Kiderült, nem tartja valószínűnek az esetleges negyedik hullám olyan mértékű súlyosságát, mint a harmadik hullám esetében, mert a magyar és nemzetközi kontrollmérések alapján nem életveszélyes a delta variáns a beoltottakra nézve.

„Aki nem oltatja be magát, az azt hiszi, hogy elbújhat a vírus elől, de ez tévedés. A vírus meg fogja őt találni” – figyelmeztetett. Kijelentette, Magyarország teljes mértékben felkészült a negyedik hullámra, és továbbra is mindenkinek az oltás felvételét javasolta. A harmadik oltással kapcsolatban egyelőre még nem jutott konszenzusra a magyar tudományos élet és a kormány, mert egyelőre bizonytalan a helyzet annak biztonságosságát tekintve. Szerinte az egyetlen kérdés az, hogy a gyógyszergyártó cégek vállalják-e a felelősséget, addig azonban nem vezetik be Magyarországon a harmadik oltás lehetőségét.

Orbán Viktor arra is kitért, hogy a gazdaság újraindításába a magyar kormány beavatkozik, mert önmagában ez egy túl lassú folyamat lenne. Kiemelte, szükség van a váratlan és erőteljes kormányzati döntésekre. Az építőanyagok árának drasztikus emelkedésével kapcsolatban azt mondta, októbertől tervben van egy kiviteli korlátozás elrendelése, addig viszont bevezetnek egy állami elővásárlási jogot, illetve egy extra profitadót. Megjegyezte, ez a lépés a lakástámogatás hatékonysága miatt fontos, hiszen a kormány „a kisebb pénzű embereket szeretné támogatáshoz juttatni”. Megemlítette még, hogy a magyar kormány egy hosszú távú, fokozatos béremelést tervez többek között a MÁV, a Volán, a Magyar Posta, valamint további közművek dolgozóinak körében.

Szóba került az Európai Unió csúcstalálkozóján felmerülő pedofíliaellenes törvénycsomag kérdése. A miniszterelnök úgy fogalmazott, „Magyarország szokva van a uniós ellenálláshoz”.

Kifejtette, Európában a vita arról szól, kire tartozik a gyermekek szexuális nevelése. Felhívta rá a figyelmet, hogy a magyar kormány ezzel a törvénnyel csak a 18 éven alattiak védelmében szólal meg, mert az álláspontjuk szerint a szülőnek kell dönteni arról, mit mutat meg a gyermekének. Megjegyezte, a Nyugat-Európában tervezett iskolai érzékenyítő kampányok valójában a szülők jogait korlátozzák.

168.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink