Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Karácsony Gergely: Nem lehetett még megtartani a közgyűlést

Létrehozva:

Fotó: Pozsonyi Roland

A főpolgármester tiszta vizet öntött a pohárba, hogy miért nem hívta össze szerdán a Fővárosi Közgyűlést.

Tegnap a budapesti Fidesz Facebook-posztban kelt ki magából, mert a veszélyhelyzet vége óta ez lett volna az első alkalom, hogy érdemben megvitathattak volna egy sor olyan kérdést, amit a főpolgármester június 14-én egy személyben hozott meg a kormányrendelet által biztosított felhatalmazással.

„Már az állítás is hibás. Nem nem akartunk, nem tudtunk összehívni közgyűlést” – hangsúlyozta a lapnak Karácsony Gergely sajtóreferense, hozzátéve: a közgyűlést a bizottsági ülés befejezése nélkül nem lehet megtartani. Elmondta azt is, hogy minden hónap utolsó szerdáján tartanak közgyűlést, de a június végit nem tarthatták meg, mert csak a bizottsági ülések végén tudják. Elmondta, mivel ezek az előkészítések most is tartanak, ezért a rendkívüli ülésekről is korai még  beszélni. A bizottságok ezen a héten, és várhatóan jövő héten is összesen öt alkalommal ülnek össze. Ezeken az üléseken pedig közel 50 előterjesztésről fognak érdemi döntést hozni. 

„A folyamatban lévő ügyek között több olyan is van, amely külső, főként kormányzati szereplő előzetes döntését, kooperációját teszi szükségessé. Jelen pillanatban azt látjuk, hogy az előkészítés és a kormányzati egyeztetések állásától függően július-augusztus hónapban szükség lesz egy vagy akár több rendkívüli közgyűlés összehívására, amelyet a főpolgármester a törvényes határidőben megtesz” – fejtette ki a főpolgármester munkatársa, hozzátéve: a jövőbeni közgyűlésen meg tudják vitatni a frakciók a szerintük fontos kérdéseket. 

A 168.hu a budapesti Fideszt is megkereste, arról kérdezve, mi a véleményük róla, hogy Karácsony Gergely a fentiekkel megcáfolta az őt ért vádakat. Válaszukban azt írták, a Fővárosi Közgyűlés 2020 szeptemberében ülésezett utoljára, ezért a fővárosi Fidesz-KDNP frakció szerette volna, ha a főpolgármester összehívja a 2021 júniusi közgyűlést. 

Tegnapi cikkünkben tévesen írtuk tehát, hogy a főpolgármester a Fővárosi Közgyűlést szerdán megkerülve egy személyben döntött több kérdésben. Ezzel szemben Karácsony Gergely nem döntött a méhlegelőkről, a metrószerelvények klimatizálásáról és a Blaha Lujza térrel kapcsolatos további kérdésekről sem tárgyalt.

168.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink