Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Az elődöntő a tét

Létrehozva:

Jelenet a Wales-Dánia mérkőzésről | Fotó: AFP / Pool / Kenzo Tribouillard

Két nap szünet után folytatódik a labdarúgó Európa-bajnokság.

Ma este Svájc–Spanyolország és Belgium–Olaszország, szombaton Csehország–Dánia, illetve Ukrajna–Anglia mérkőzéseket rendeznek az elődöntőbe jutásért.

Igazán nagy meglepetések nem történtek az idei Eb csoportkörében: egy-egy mérkőzés ugyan borította a papírformát, mint a magyarok pontszerzése a németek és a franciák ellen, de a végelszámolásnál többnyire azok a válogatottak végeztek továbbjutó helyen, amelyekre előzetesen is számítani lehetett. A nyolcaddöntők ellenben több őrült meccset és bravúros továbbjutást is hoztak. A kieséses szakaszban egyetlen hiba is végzetes lehet, a favoritok pedig már senki ellen nem mehetnek biztosra – beszédes, hogy éppúgy a csoportelsők fele jutott tovább a negyeddöntőbe, ahogy a második és a befutó harmadik helyezettek ötven százaléka képviselteti magát a legjobb nyolc között. 

 

Felső ág

Nincs könnyű sorsolása a svájci válogatottnak, amely a világbajnok franciák szenzációs kiejtése után ezúttal Spanyolországgal csap össze – ráadásul amennyiben itt is továbbjutna, az elődöntőben mindenképpen valamelyik nagyágyúval találkozna ismét. Persze Svájcnak már a nyolc közé jutás is történelmi siker, azt pedig a legutóbbi mérkőzés után aligha kell bizonygatni, hogy fejben nagyon rendben van Vladimir Petkovic csapata. A spanyolok teljesítménye eddig meglehetősen csapongó, a svédek és a lengyelek elleni szenvedés után magabiztosan ütötték ki Szlovákiát, a horvátok elleni mérkőzésen pedig 120 percbe sűrítve megkaptunk tőlük mindent: hatalmas egyéni hibát, impozáns csapatjátékot, összeomlást a hajrában, majd a hosszabbítás megmutatta, hogy mindezek után is össze tudják szedni magukat. Nagy potenciál van ebben a fiatal keretben, és ha a jobbik arcukat mutatják, egyértelműen ők a mérkőzés esélyesei – kérdés, ezúttal milyen hatékonysággal használják ki a helyzeteiket.

Előrehozott döntőnek is beillik a Belgium–Olaszország rangadó, amelyen a fogadóirodák már egy árnyalatnyival esélyesebbnek tartják a torna előtt kissé lesajnált taljánokat – igaz, ebben közrejátszik, hogy Roberto Martínez csapatában valószínűleg két sztárjátékos, Kevin de Bruyne és Eden Hazard sem lesz bevethető sérülés miatt. Különösen előbbi hiánya lehet fájó, hiszen például a dánok elleni csoportmeccset is az ő beállása fordította meg, amikor pedig a nyolcaddöntőben Portugália ellen le kellett cserélni, látszott, hogy közel sem verhetetlen ez a belga válogatott. Még akkor sem, ha például egy Lukaku kaliberű csatár gyengébb napjain is képes lehet egyedül eldönteni egy mérkőzést. Olaszország nagyon egységes és meglepően kreatív csapat benyomását keltette eddig, különösen a csoportkörben – azt viszont az Ausztria elleni kínkeserves továbbjutásuk megmutatta, hogy játékuk könnyen görcsössé válhat, ha nem sikerül a mérkőzés első felében betalálniuk.

 

Alsó ág

Dániát már az Európa-bajnokság előtt is többen a torna meglepetéscsapatának jósolták – ezzel együtt szép teljesítmény volt Wales legyőzése –, Csehország viszont abszolút túlteljesített már most is a csoportból való továbbjutással, majd Hollandia kiejtésével. Dánia többek között a Belgium elleni nagyszerű első félidővel, illetve az oroszok és a wales-iek 4-4 gólos kiütésével megmutatta, hogy még Eriksen nélkül is képes nagyszerű, kombinatív futballt játszani, míg a csehek azok táborát erősítik, akik elsősorban fantasztikus csapategységüknek köszönhetően, fegyelmezett játékkal voltak képesek idáig jutni. Patrik Schick személyében ráadásul egy nagyon hatékony és leleményes csatárral rendelkeznek, aki Skócia ellen megmutatta, hogy akár a félpályáról is gólt tud szerezni. Hajthatja őt a gólkirályi cím is – jelenleg négy találatnál jár, eggyel lemaradva Cristiano Ronaldo mögött.

A nagy esélyesek közül Anglia kapta a legszerencsésebb sorsolást, hiszen a papírforma szerint úgy menetelhet a döntőig, hogy a csoportkört és a kieséses szakaszt is beleszámítva a németeken kívül egyetlen topcsapattal sem találkozik – ehhez persze az előző körben le kellett győzni Joachim Löw gárdáját. Azon a meccsen leginkább a jó helyzetkihasználás döntött, amire Ukrajna ellen is szükségük lehet – az eddigi négy meccsen szerzett négy találat nem különösebben impozáns. Ha viszont hozzátesszük, hogy az angolok mindezidáig egyedüli csapatként gólt sem kaptak a tornán, egészen más az összkép. A padon is világklasszisokat jegelő válogatott eddig meglehetősen pragmatikus focit játszott, kevés igazán szemet gyönyörködtető pillanattal – de meglepetés lenne, ha a mostanáig nem igazán meggyőző ukránok ellen ez nem lenne elég. Andrij Sevcsenko így is először juttatta nyolc közé Ukrajnát – Svédország ellen a hosszabbítás hosszabbításában szerzett győztes gólt csapata. Ha Anglia ellen is továbbmennének, talán még Svájc franciák elleni bravúrjánál is nagyobb meglepetést okoznának.

 

*

Európa-bajnokság, negyeddöntők

Péntek

18 óra, Szentpétervár: Svájc–Spanyolország
21 óra, München: Belgium–Olaszország

Szombat

18 óra, Baku: Csehország–Dánia
21 óra, Róma: Ukrajna–Anglia

Legnépszerűbb cikkeink