Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Orbánt is megrángatta a járvány

Létrehozva:

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

A miniszterelnök szerint kevésbé törékeny gazdasághoz erős családokra van szükség, és azokat is meg kell erősíteni, akik a legkevesebbet keresik .

Ezért kell megemelni a minimálbért, ami a többi fizetést is fölfelé nyomja. 

Orbán Viktor a szokásos pénteki interjúban arról beszélt, hogy nő a migrációs nyomás, egyre többen akarnak illegálisan bejutni az országba. 

Elmegy a járvány kérdése, visszajön a migráció kérdése – mondta a miniszterelnök az állami rádióban, majd hozzátette: a kormánynak nagyon világos, elutasító álláspontja van, amelyen még keményítenek is: két évig semmilyen migrációt nem engednének.

A miniszterelnök megismételte a csütörtöki kormányinfón elmondottakat, miszerint leveszik a védettek listájáról mindazokat, akik nem vették fel a koronavírus elleni védőoltás második dózisát; a kormány mintegy 137 ezer ilyen emberről tud. Orbán szerint szerint nem lehet kötelezővé tenni a vakcinációt, ezért van szükség efféle ösztönzésre. 

„Én is tizenhatóráztam, engem is megrángatott a járvány” – fogalmazott a miniszterelnök, utalva a tegnap kihirdetett, a vírus elleni harc frontvonalában harcolók számára járó extra szabadnapokra. Sokan vannak, akik részt vettek a védekezésben, „mindannyiunkra ráfér ez a plusz tíz nap szabadság” – fogalmazott.

Orbán azzal magyarázta a további minimálbéremelést, hogy egy erős gazdasághoz erős családokra van szükség – vagyis azokat is meg kell erősíteni, akik a legkevesebbet keresik. Hozzátette: mindez nem feltétlenül hoz politikai sikert; 1998 és 2002 között is jelentősen emelték a minimálbért, a Fidesz mégis elvesztette a választást. 

A minimálbéremelés ugyanakkor nem csak akarat kérdése: meg kell találni az összhangot, hogy a kis- és középvállalkozások se menjenek tönkre – mondta Orbán. A jó szándék is könnyen vezethet ellenkező eredményre, meg kell állapodni, hogy mekkora az a bérszint, amit a kkv-k még ki tudnak gazdálkodni. A minimálbér és a garantált bérminimum emelése magával nyomja a többi fizetést is, és ez így van rendjén – mondta a kormányfő az állami rádióban péntek reggel.

168.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink