Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Orbán: Eltér a magyar és az uniós modell

Létrehozva:

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

Orbán Viktor elárulta a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának péntek reggeli adásában, hogy mely témákról tárgyalt Vlagyimir Putyinnal kedden. 

Kiemelte, a fókuszban az ukrán-orosz katonai feszültség állt. Úgy látja, a magyar modell eltér az EU és a NATO politikájától annyiban, hogy Magyarország aktívan igyekszik jó viszonyt kialakítani az oroszokkal. Hozzátette, mostanra már a német és a francia politika is törekszik egy hasonló modell felállítására. Szerinte a béketárgyalás első lépését Magyarország tette meg.

Mint kiderült, az államfő kilenc javaslatot tett az orosz elnöknek, amelyből nyolc ügyben sikerült megállapodniuk, a kilencedikkel pedig majd a jövőben foglalkoznak. Arról, hogy pontosan mely ügyek ezek egyenként, az államfő nem nyilatkozott. Leszögezte, a javaslatokhoz tekintélyre van szükség, amely Magyarországnak megvan, ezt pedig szerinte önmagában a kormányt folyamatosan érő kritikák is jelzik. Egy-két elhangzott javaslatról azért szót ejtett. Az egyik ilyen az energiaellátás kérdése volt. Orbán Viktor szerint Magyarország energiafüggőségét meg kell szüntetni. Szerinte ha Paks2 megépül, és közben a naperőmű befejeződik, akkor 2030-ra Magyarország úgy állítja elő az energiát, hogy annak nem több mint tíz százaléka lesz csak fosszilis eredetű. Állítása szerint már most is élmezőnyben vagyunk a károsanyag-kibocsátás csökkentésének tekintetében, ráadásul tíz év múlva az első helyen leszünk, és mindezt úgy, hogy az energiaárak nem emelkednek. A miniszterelnök kiemelte, „ez csak orosz gázzal történhet”. Arról is beszélt, hogy Szijjártó Péter korábban megállapodott az oroszokkal tíz évre 4,5 milliárd köbméter gázról egy olyan útvonalon, amely elkerüli Ukrajnát, és ezt most egy milliárd köbméterrel sikerült megemelni. A miniszterelnök hozzáfűzte, a megállapodás egyelőre nem végleges, még futni kell egy-két kört.  

Arra a kérdésre, hogy Magyarország gyárt-e majd Szputnyik vakcinát, Orbán Viktor elmondta, hogy mindkét félben megvan az erre vonatkozó szándék, ennek előfeltétele azonban, hogy a debreceni vakcinagyár első modulja hamarosan működésbe lépjen. A gyár nemcsak a koronavírus oltóanyagát, de más kötelező oltásokat is gyártani fog a tervek szerint. Orbán Viktor azonban világossá tette, hogy a magyar vakcinagyár elsődleges funkciója az orosz oltóanyag európai kitermelése lesz.

A miniszterelnök szokásához híven megemlítette még az uniós szankciókat, amelyek a hivatalosan pedofíliaellenesnek nevezett törvénycsomag miatt érintik Magyarországot. Szerinte a brüsszeli bürokraták „egy lopakodó módosítással folyamatosan átlapátolják a nemzeti jogokat a brüsszeli térfélre”. Szerinte ez a gyakorlat a többi tagállam érdekeit is sérti.

Pelva Csenge

Legnépszerűbb cikkeink