Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Bevándorlás, nyugdíjemelés, oltás

Létrehozva:

Orbán Viktor interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2021. október 1-jén. | Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

Ezek voltak Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújának főbb témái.

„Nem alternatíva akarunk lenni, hanem a győztesek. Mi akarunk lenni a legnagyobb politikai erő” – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának péntek reggeli adásában.

A miniszterelnök szerint az Európai Parlamentben ülő pártok többsége a családok helyett a bevándorlást támogatja. Szeretné, ha azon európai embereknek is lenne hangja, akik nem akarják a saját hazájukat átalakítani bevándorlóországgá, ezért zajlik az új európai pártközösség megalkotása. Mint kiderült, a varsói után a következő találkozóra a jövő év elején Spanyolországban kerül sor.

A bevándorlással kapcsolatban Orbán Viktor kiemelte, ez a vita minden európai országban zajlik, és mindenhol szemben állnak egymással a bevándorláspártiak és az azt ellenzők. Szerinte Magyarországon az emberek döntöttek népszavazás formájában, mert a kormány politikája egybeesik az emberek többségének elvárásaival. Megemlítette az Európai Unió bevándorlási szabályait, amelyeket, mint mondta, „még a migránsinvázió előtt alkottak meg”. A nyugati tagállamok bevándorláspárti hozzáállását kísérletnek nevezte, és hozzátette, ő mindig egyértelműnek tartotta, hogy nem jó ötlet összekeverni a nagy muszlim tömegeket a bennszülött keresztényekkel. Mint fogalmazott, a magyar szabályok a bevándorlást nem engedélyezik, és szemben állnak a brüsszeli bürokraták döntésével. Arról, hogy ebben az esetben mi a teendő, ma dönt az Alkotmánybíróság, ez a döntés lesz a mérvadó.

A nyugdíjemelésről a miniszterelnök elmondta, nyáron a kormány, év végén pedig a jegybank is megbecsüli a várható pénzügyi viszonyokat, és ha eltérést tapasztalnak, akkor előnyt élvez a jegybank becslése. Ezért öt százalékkal kell emelni nyugdíjakat, ami ma rendeletben is megjelenik. A tizenharmadik havi nyugdíj összege is emelkedni fog öt százalékkal. 

Arról szintén beszélt, hogy december 15-én kezdődik az öt évesnél idősebb gyermekek oltása, amely szerinte nem okoz kárt, sőt megvédi a gyerekeket. Leszögezte, erre azért is van szükség, mert a hullámokban való terjesztésről leginkább azok tehetnek, akik nincsenek beoltva. Az oltásra szerdától lehet regisztrálni. 

A járványhelyzetről Orbán Viktor azt mondta, összességében javul a helyzet, és a kormány szakértői szerint a negyedik hullám csúcsára, sőt leszállóágába érkeztünk, de csak az oltás segít abban, hogy a következő hullám íve laposabb legyen, ezért a kormány karácsonyig nem tervezi további szigorító intézkedések bevezetését.

Legnépszerűbb cikkeink