Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A politika: költészet – legalábbis Orbán Viktor szerint

Létrehozva:

Orbán Viktor interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2021. október 1-jén. | Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

Február 15-től nem minden oltott minősül oltottnak.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában kifejtette, az omikron variáns új kihívást jelent, hiszen a szakemberek szerint gyorsabban terjed, de „az erő, amivel ránk tör, gyengébb”.

Éppen ezért február 15-től lépnek hatályba a járványkezeléshez tartozó új intézkedések, miszerint csak azok a tizennyolc éven felüli magyarok minősülnek majd oltottnak, akik már megkapták a harmadik oltást is, vagy a második oltásuk felvétele óta még nem telt el hat hónap. A védettségi igazolvány átalakul oltási igazolvánnyá. A karanténkötelezettség hét napra csökkent, de ha valaki öt nap után negatív tesztet tud bemutatni, szabadulhat. Hozzátette, minden hétvégén időpontfoglalás nélkül lehet az oltáshoz hozzájutni kórházi oltópontokon és a járásközpontú szakrendelőkben.  „Magyarország előre megy, nem hátra” – szól a kormánypárt választások előtti szlogenje, amelyről Orbán Viktor úgy tartja, az emberek helyes eligazodását segíti. A politikát a költészethez és az irodalomhoz hasonlította, számára ez a mondat jelképezi azt a küzdelmet, amelyet Magyarország az elmúlt tizenkét évben folytatott. Ezen a ponton az általa gazdasági sikernek elkönyvelt eredményeket kezdte sorolni, amelyek szerinte kihúzták az országot a csődből.

Orbán Viktor meggyőződése, hogy a magyar baloldal privatizálni szeretné az egészségügyet, amely mögött kitapintható az üzleti érdek. Mint mondta, nem beszél a magántőke ellen senki, de a biztosítottak pénzét nem fogják nekik odaadni. Úgy látja, az orvosok és az ápolók bére jó irányba mozdult el, illetve az orvosi kamara és a szakszervezetek is egyetértettek a közegészségügyi rendszer fenntartásával, amelyet viszont jobban kell szervezni, jobb feltételeket kell teremtetni. Hozzátette, úgy tudja, 2010 előtt 600 milliárd forintot vontak ki a magyar egészségügyből. Megjegyezte, azért dolgozik, hogy az államilag tulajdonolt közegészségügyi ellátási rendszer mindenkinek jó legyen, illetve váratlanul elismerte, hogy a magyarok többsége kevés jövedelemből él, így nem engedheti meg magának a privát egészségügyi ellátást.

Legnépszerűbb cikkeink