Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Valter Attila továbbra is a legjobbak között

Létrehozva:

Fotó: AFP / Dario Belingheri

Egan Bernal nyerte a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny 16. szakaszát, ezzel növelte előnyét összetettben, amelyben Valter Attila a 21. helyen ért célba, ezzel összetettben a 13.

A Saciléből induló táv az eredeti tervek szerinti Cortina d’Ampezzo 5700 méternyi szintkülönbséggel és 212 kilométeres hosszal méltán lett volna az idei olasz körverseny királyetapja. A Dolomitokban gyorsan változó időjárás és a várható hó, eső miatt a rajt előtt két első kategóriás emelkedőt, a Fedaiát és a Pordoit kivették az így 153 kilométernyire rövidült útvonalból.

A Cortina d’Ampezzóig tartó szakasz elején egy első kategóriás emelkedő maradt benn, majd a távot a Giau-hágó – amely 2233 méteres magasságával a Cima Coppi, azaz az idei Giro legmagasabb hágója –, illetve az ezt követő 17 kilométeres lejtmenet zárta.

A rövidített, hideg és esős etapon húsz fő feletti szökevénycsoport tekert el – benne Dina Mártonnal (EOLO-Kometa) –, ettől tekert el egy hatfős élboly. Az emelkedőn már csak az esélyesek kis csoportja üldözte a széthullott szökevénycsoportot, Valter Attila (Groupama-FDJ) ekkor már nem volt ott a rózsaszín trikós Bernalékkal. A 2019-es Tour de France-on győztes kolumbiai öt kilométerrel a hegytető előtt támadott, egymás után szakította le riválisait, majd a szökevényeket is befogva elsőként ért fel a hegycsúcsra. A hajrában még az esőkabát levételére is volt ideje a fölényes győzelmet arató dél-amerikainak, akinek ez volt második etapsikere az idei Girón.

Valter Attila végül nyolc és fél perc hátránnyal 21. lett, ezzel összetettben két helyet hátracsúszva a 13 helyen áll.

Dina Márton közel 28 perces hátránnyal ért célba a 74. helyen.

A keddi pihenőnap után szerdán a Canazei és Sega di Ala közötti 193 kilométer megtétele és hegyi befutó vár a mezőnyre.

*

Így tekertek hétfőn

Giro d’Italia, 16. szakasz, Sacile-Cortina d’Ampezzo, 153 km: 1. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos Grenadiers) 4:22:41 óra, 2. Romain Bardet (francia, AG2R Citroën) 27 másodperc hátrány, 3. Damiano Caruso (olasz, Bahrain Victorious) azonos idővel,…21. Valter Attila (Groupama-FDJ) 8:24 p h.,…74. Dina Márton (EOLO-Kometa) 27:50 p h.

Az összetett állása: 1. Bernal 66:36:04 óra, 2. Caruso 2:24 perc hátrány, 3. Hugh Carthy (brit, EF) 3:40 p h.,…13. Valter 16:23 p h.,…105. Dina 2:51:21 óra h.

 

MTI

Legnépszerűbb cikkeink