Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Az ausztrál Damien Howson nyerte meg a 42. Tour de Hongrie-t

Létrehozva:

Fotó: Merész Márton

A legjobb magyar Pelikán János lett.

Négy évvel ezelőtt, 2017-ben rendeztek utoljára budapesti szakaszt a Tour de Hongrie-n. Most a mezőny a verseny utolsó szakaszára visszatért a fővárosba, ennek köszönhetően Budapest gyönyörű épületeit, látványosságait az egész világon élőben láthatták a televíziónézők.

Az utolsó etapot a belga Edward Theuns, az összetett versenyt viszont Damien Howson nyerte. Ő az első ausztrál kerékpáros, akinek sikerült a végső győzelem a magyar körversenyen. A legjobb sprinter (zöld mez) a német Phil Bauhaus, a legjobb hegyi menő (piros mez) a lengyel Maciej Paterski lett, míg a 42. Tour de Hongrie fehér trikósa, azaz a legjobb hazai kerekes Pelikán János volt.

Az bizonyos, hogy ez volt minden idők eddigi legerősebb Tour de Hongrie versenye, amelyre öt kontinens huszonnyolc országából érkeztek résztvevők, és 130 versenyző állt rajthoz. A szervezők szeretnék, ha a viadal bekerülne a ProSeries nevű sorozatba, amelyen esély nyílik rá, hogy még erősebb mezőnnyel, még rangosabb versenyt láthassanak a magyar szurkolók.

És nem csak a magyarok, hiszen a mostani verseny valamennyi kontinensen látható volt: 150 országban volt élő televíziós közvetítés, csaknem 800 millió ember számára volt elérhető a viadal.

 

*

Tour de Hongrie, 5. szakasz

Budapest-Budapest, 92 km

1. Edward Theuns (belga, Trek-Segafredo) 1:55:46 óra, 2. Olav Kooij (holland, Jumbo-Visma) azonos idővel, 3. Timothy Dupont (belga, Bingoal Pauwels Sauces WB) a. i., …20. Karl Ádám (magyar válogatott) a. i., …76. Pelikán János (Androni Giocattoli-Sidermec) a. i.

Az összetett verseny végeredménye: 1. Damien Howson (ausztrál, BikeExchange) 18:07:10 óra, 2. Ben Hermans (belga, Israel Start-Up Nation) 16 másodperc hátrány, 3. Antonio Tiberi (olasz, Trek-Segafredo) 24 mp h., …23. Pelikán 1:32 perc hátrány.

 

MTI / Fehér György

Legnépszerűbb cikkeink