Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Május elsején végre kinyitottak a főváros gyógyfürdői

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Budapesten közismerten nagy a fürdőkultúra, nemcsak a fővárosiak, hanem az idelátogatók is joggal imádják patinás fürdőinket.

Mindegyikben kényeztethetjük magunkat szaunázással és gőzfürdőzéssel is. Vajon mi a különbség köztük, és mikor melyiket érdemes igénybe vennünk?

Ha igazán jót akarunk tenni a testünkkel és a lelkünkkel, akkor tavasszal, sőt nyáron is minél gyakrabban szaunázzunk! Valamennyi fővárosi fürdőnkben igénybe vehetjük ezeket a felforrósított levegőjű fa helyiségeket. A rendszeres szaunázással testünk megszabadul a felhalmozódott méreganyagoktól, mivel a szauna által kibocsátott hő hatására verejtékezni kezdünk, pórusaink kitágulnak, így a káros anyagok gyorsan és könnyen távoznak a szervezetünkből. Akár felgyorsíthatjuk és hatásosabbá is tehetjük a méregtelenítést, ha szaunázás közben és utána bőségesen fogyasztunk folyadékot, mivel ezzel is segítjük a méreganyagok távozását. Mivel szaunázás során a különböző káros anyagok a pórusainkon keresztül a bőrünk felszínére jutnak,  indokolt a szaunázás utáni közvetlen zuhanyzás. A legelterjedtebb szaunatípusban, a finn szaunában a hőmérséklet 75 és 90 Celsius-fok körül alakul. A kezdők 4-8 percig, a haladó szaunázók pedig akár 12 percig is élvezhetik a finn szauna áldásos hatásait. Ilyenkor ugyanis a test hőmérséklete megemelkedik, ami edzi a vérkeringést, és az immunrendszerre is jó hatással van. A szaunázás bizonyítottan edzi a vérereket, csökkenti a vérnyomást, fokozza az anyagcserét, segíti a méreg- és salakanyagok kiürülését, továbbá pozitív stresszt vált ki az agyalapi mirigyben és a mellékvese-kéregben. Azonban a nedves fürdőruha a baktériumok táptalaja, ezért szaunázni száraz lepedőben vagy meztelenül ajánlott.

 

Szaunarituálék

Manapság kifejezetten divatossá váltak a szauna rituálék és felöntések, amelynek során a szaunamester forró törölközővel és illóolajokkal hevíti tovább a szauna hőfokát és hangulatát. Ezeken a szaunaszeánszokon egyidejűleg legalább 10 ember vehet részt. Az úgynevezett szaunaszeánszokon a képzett szaunamester szintén benn tartózkodik a szaunában, és különböző aromás – például mentolos, citromillatú illóolajos – aromákat önt fel a szaunára, majd fokozatosan felhevíti a szaunahelyiséget. A szaunamester továbbá rituálisan felkavarja a forró levegőt a vendégek körül a saját törölközője segítségével. 

 

Az infra még jobb

Sok fürdőnkben megtalálható az úgynevezett infraszauna is, amit még egészségesebbnek tartanak a hagyományos finn szaunánál. Az infraszaunában sokkal alacsonyabb a hőfok, mintegy 40-50 fokra hevül a kabin, tehát azok is igénybe vehetik, akik nem bírják a hatalmas forróságot. Az infraszauna ugyancsak hatékonyan méregtelenít, mivel az izzadás által a vízen kívül a szervezetünkben, bőrünkben felgyülemlett méreganyagok is távoznak. Az izzadás hatására aktiválódik nyirokrendszerünk, ami kiválasztja a testzsírban tárolt méreganyagokat és savakat. Ezek a kitágult pórusokon keresztül távoznak a szervezetünkből, miközben az izzadság kimossa a méreganyagokat és a piszkot bőrünk mélyebb rétegeiből is. Az infraszaunának fájdalomcsillapító hatása is van: reumás ízületi gyulladás, hátfájás, isiász, lumbágó, fejfájás, görcsök, rándulások és más izom- vagy csontbántalmak esetén. De a legtöbben azért keresik fel az infraszaunát, mert elősegíti a fogyást – akár 600-800 kalóriát is elégethet a szervezet, amelynek nagy része víz, de nem elhanyagolható a zsírvesztés sem. 

 

Stresszoldó felfrissülés

Számos fővárosi fürdőben, például a Rudasban, a Lukácsban, a Gellértben és a Paskálban is kipróbálhatjuk a gőzfürdőt, amely ugyancsak hatékony stresszoldó és frissítő. 

Bár a gőzfürdőben alapvetően más körülmények uralkodnak, mint a száraz levegőjű szaunában, ez is egy izzasztókamra. A gőz például megfelelő használat esetén kiváló a légúti betegségek kezelésére. A magas páratartalomnak és hőmérsékletnek köszönhetően enyhítheti ízületi fájdalmakat, emellett az alvászavarokkal küszködők számára is ajánlott. Rendszeres használatával megelőzhetjük a tavaszi megfázást is. A gőzfürdő a bőrnek is jót tesz, különösen, ha száraz és repedezett, mert javítja a vérellátást. A nedves, meleg levegő ugyanis serkenti a vérkeringést a bőr alatti erekben, és kitágítja a pórusokat.

43-46 Celsius-fok a legoptimálisabb a gőzfürdő kabinjában, amely ideális esetben gyorsítja vérkeringést, növeli a pulzusszámot, de csökkenti a vérnyomást. A magas páratartalom miatt enyhíti a tüdőbetegségeket. Mielőtt igénybe vesszük a gőzfürdőt, zuhanyozzunk le, majd legalább negyed órát tartózkodjunk a kabinban, hogy az izzadás révén meginduljon a méreganyagok eltávozása. Akár a szaunázást, akár a gőzfürdőzést választjuk a budapesti fürdőkben, kizárólag egészségesen tegyük, hiszen mind a szauna, mind a gőzkabin használata ellenjavallt, ha szív- és érrendszeri betegségben szenvedünk, kerülendő az agyvérzést követő időszakban, és a terhes nőknek sem tesz jót az extrém hőmérséklet-emelkedés.

 

Skultéti Judit

Legnépszerűbb cikkeink