Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Saját egyesületében taníthatja a tehetségeket a magyar kenucsillag

Létrehozva:

A győztes Vajda Attila ünnepel a célban a férfi kenu egyes 1000 méteres verseny döntőjében Duisburgban, a kajak-kenu világbajnokságon 2013. augusztus 31-én. | Fotó: MTI / Kovács Tamás

Az olimpiai-, világ- és Európa-bajnok kenus Vajda Attila tavaly, négy éves szünet után elindult a magyar bajnokságon. Igaz, már akkor úgy gondolta, hogy inkább edző, mintsem versenyző. 

Vajda 2000-ben ifjúsági Európa-bajnok volt, első felnőtt világversenyen szerzett érme az olimpiai bronz volt 2004-ben. A sikerek ezután sem maradtak el: 2007-ben és 2009-ben Európa-bajnok, 2007-ben, 2011-ben és 2013-ban világbajnok lett, míg 2008-ban, Pekingben olimpiai aranyérmet szerzett. Visszavonulása után volt Tajvanon, majd Japánban edző, egy éve pedig a dunaújvárosi kenusokat edzette. Sőt, a dunaújvárosi vízilabdázókat is, mert elvállalta a női csapat erőnléti edzői munkáját. Akkor úgy érezte, révbe ért Dunaújvárosban, ahol két helyen is kiemelkedő munkát folytató szakmai csapat meghatározó tagja volt.

Nos, a többfrontos munka azóta sem változott, csak a feladatok immár a Vajda Attila SE-hez és a Vajda Attila Regionális Akadémiához szólítják a nagyszerű szakembert. No és megtartotta a vízilabdás lányok melletti munkáját is, sőt bővítette is, hiszen már a női válogatottnak is ő az erőnléti edzője.

A kenusoknál viszont már csak az utánpótlással foglalkozik. Leginkább azért, mert elmondása szerint nem nagyon találta meg a közös hangot a felnőtt versenyzőkkel. Nehéz volt elfogadnia, hogy nem tud mindenkit megváltoztatni, és belátta, akkor lesz jobb edző, ha gyerekkoruktól ő építi fel a versenyzőit.

A Vajda SE bázisa Makádon, a Csepel-sziget csücskében lesz, a legfontosabb cél pedig az, hogy egészséges embereket neveljen. Olyan gyerekeket, akik a felnőttkorba lépve alkalmasak lesznek az élsportra – már ha élsportolók akarnak majd lenni. 

Fehér György

Legnépszerűbb cikkeink