Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Ők Magyarországon a tengerimalacok őrangyalai

Létrehozva:

Fotó: MTVKE

A Magyar Tengerimalac-védő Közhasznú Egyesület 2012-ben alakult. Az elmúlt 9 évben 1640 tengerimalacot mentettek meg, többségüket felelős gazdikhoz is juttatták.

A szervezet egyik legnagyobb mentési akciója éppen két hete történt, amikor 23 tengerimalacot fogadtak be, miután valaki kidobta őket Zsámbék környékén. „Rettenetes állapotban kerültek hozzánk. Látszott, hogy éheztek és a testük is tele volt sebekkel. Majdnem minden nőstény vemhes, és sajnos élősködőik is vannak. Az is nagy küzdelem volt, hogy enni adjunk nekik, mivel nem fogadták el az ételt. Mindüket mesterségesen kellett táplálnunk” – mondta Beck Andrea, a szervezet szóvivője.

A 23 tengerimalac közül egy elpusztult, a legtöbbjüket pedig még most is mesterségesen etetik. „Egy speciális tápszert kapnak, ami viszont méregdrága, de jó, mert elképesztően magas a rosttartalma. Maguktól csak füvet és szénát hajlandóak enni” – tette hozzá Beck.

 

Szaporító lehetett

Egyelőre nem ismert, ki dobhatta ki az állatokat, viszont nem ez volt az első eset, hogy nagy számban kerültek tengerimalacok a szervezethez. „Két éve Sülysápon 16 tengerimalacot gyűjtöttünk be. Ők már hosszabb ideje élhettek a szabadban, mivel elszaporodtak és rengeteg tetemet is találtunk. Ha valaki felszámolja a szaporítótelepét, sajnos nagyon gyakran csak kidobja az állatokat. Valószínűleg ez történt két hete Zsámbékon is” – vélekedett a szóvivő, aki elmondta, téves elképzelés, hogy a tengerimalacok megélnek a szabadban. Egyrészt nem tudnak alkalmazkodni a magyarországi időjáráshoz, másrészt a ragadozók, köztük a kóbor macskák és kutyák is veszélyt jelentenek rájuk nézve. „Ha melegebb van mint 20 fok, már nem komfortos nekik. A kánikulában kifejezetten rosszul vannak, a mínuszokban pedig nagyon könnyen megfáznak. A másik probléma a konstans időjárásváltozás, a szervezetük nem bírja” – mondta az állatvédő.

 

Gondozási hibák

A gazdik gyakran tartják kint a kedvencüket, de amíg a tengerimalacok egész évben tarthatóak a lakásban, a szabadban csak addig, amíg ideális nekik a hőmérséklet, ez pedig 16-18 Celsius-fok körül mozog. Fontos arra is odafigyelni, hogy a tengerimalacoknak a szabadban olyan menedékhelyre is szükségük van, ami alkalmas arra, hogy megvédje őket az erősebb széltől, napsugárzástól vagy csapadéktól.

A megfelelő hely biztosítása mellett az állatok táplálása is nagyon fontos. Beck Andrea úgy vélte, hogy a gazdik gyakran nincsenek tisztában azzal, mit adjanak enni kedvencüknek. Mivel a tengerimalacok fűevő állatok, leginkább szénával, fűfélékkel és pitypanggal javallott etetni őket. „A különböző tápok is megfelelőek, de ezekből csak keveset, maximum egy marékkal adjunk nekik. Ha valaki emellé még zöldséget is adna, azt is szabad, de ez tényleg legyen minimális mennyiségű” – sorolta a szóvivő, hozzátéve: különböző magokkal, többek között szotyival vagy kukoricával tilos etetni a tengerimalacokat.

 

Riasztásra mennek

A tengerimalac-védők egyébként leggyakrabban bejelentés alapján szervezik a mentéseket. „Nekünk először annak kell utánajárnunk, hogy valóban tengerimalacról van-e szó. Nem egyszer fordult már elő, hogy tévesen riadóztattak minket. Gyakran egész lehetetlen helyeken bukkannak „tengerimalacokra”. Ilyenkor persze, mi is szkeptikusak vagyunk, de ha kötik az ebet a karóhoz, természetesen kimegyünk, hiszen az állatok az elsők. De jók az ösztöneink, már többször megesett, hogy ezek a „tengerimalacok” igazából patkányok voltak, sőt, már nyúl, hörcsög, degu és csincsilla miatt is riasztottak” – mondta az állatvédő.

Miután az állatvédők begyűjtik a tengerimalacokat, először orvoshoz szállítják őket. Beck Andrea elmondta, hogy nagyon változó a kidobott állatok egészségi állapota. Az a tapasztalatuk, hogy a tenyésztett-szaporított tengerimalacok rengeteg betegséget hordoznak, és ezt tetézi a nem megfelelő tartás.

A szervezet álláspontja szerint tengerimalacot egyedül tartani tilos, mivel az állatokban kifejezetten erős az igény a fajtársak jelenlétére. „Nem szeretik a magányt. Arra viszont oda kell figyelni, hogy vagy azonosneműek legyenek a párok vagy ivartalanítottak” – hívta fel a figyelmet a szóvivő.

A tengerimalacok egyik különlegessége, hogy nagyon jól tudnak kommunikálni a gazdáikkal. „Nyilván egy kis időbe beletelik, amíg megtanuljuk melyik hang vagy jelzés mit jelent. Amikor nagyon boldogok, azt például popcornozással mutatják ki, ilyenkor össze-vissza ugrálnak”.

 

Egyedül az országban

Magyarországon a Magyar Tengerimalac-védő Közhasznú Egyesület az egyetlen szervezet, amely kifejezetten tengerimalacok mentésével foglalkozik. „A szervezet alapítótagjai szintén gazdik voltak, kezdetben csak egymásnak segítettek a tengerimalactartásban. Aztán egyre több megkeresést kaptak azzal kapcsolatban, hogy itt-ott rosszul tartják az állatokat, esetleg kidobják őket. Ebből nőttük ki magunkat hivatalos szervezetté. Hiszünk benne, hogy egy gazdi felelősséggel tartozik az állatáért, a gondok ennek hiánya miatt keletkeznek” – idézte fel a kezdeteket és az egyesület hitvallását Beck Andrea, akitől azt is megtudtuk, hogy jelenleg is több mint 100 tengerimalacot gondoznak a szervezet tagjai.

 

Cserdi Dóra

Legnépszerűbb cikkeink