Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nem minden növény termesztéséhez van szükség kertre

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Rengeteg növény, köztük az árvácska, a margaréta, a petúnia és a bögrevirág is, tarthatóak ládában vagy dézsában az erkélyen. 

A dézsában tartott növényeknek azon kívül, hogy a belvárosok lakóinak sem kell lemondaniuk a virágok adta örömökről, van még egy előnyük a gondozásuk rendkívül egyszerű. A bevezetőben említett virágok – és számos társuk – kitűnő lehetőséget biztosít arra, hogy az erkélyen, de akár a lakásban is kellemes nyári perceket szerezzenek gondozójuknak.

 

Árvácska

Az árvácska könnyen nevelhető, leginkább a 10 és 15 Celsius-fok közötti hűvös hőmérsékletet kedveli. A növények egyik legnagyobb előnye a nagy tűrőképességük: a napot és félárnyékot is jól bírják. A túl nagy meleg viszont nyomott hagy rajtuk, hatására a növény kifakul és erőtlen hajtásokat hoz. 

A palánták ültetésére a kora tavasz a legmegfelelőbb időpont, ajánlott tápdús, laza földet választani számukra. A növény szaporítása pedig magról a legegyszerűbb. A magokat javasolt júniusban, de legkésőbb július végéig rostált földdel vékonyan takarva elvetni. Mivel a magok fejlődéséhez sötét szükséges, az első hajtások megjelenéséig érdemes letakarni a ládát.

Ezt követően a fölösleges, sűrűn kelt hajtásokat szedjük ki és ültessük át kisebb cserepekbe vagy a kertbe. Az árvácska rendszeres és bőséges öntözést igényel. Fontos, hogy soha ne száradjon ki a földje, továbbá kéthetente folyékony tápoldat adagolása is javasolt. A növény egy 10 Celsius-fokos helyiségben akár át is teleltethető.

 

Margaréta

A margaréta gondozása nem csak egyszerű, de a növény hálás is a figyelemért: minimális energiaráfordításért cserébe akár egész nyáron virágzik. A margarétát ültethetjük a virágoskertünkbe, tarthatjuk erkélyládában vagy kaspóban, de szobanövényként is remekül érezheti magát. 

A növény szaporítható magról és tőosztással is, ez leginkább tavasszal és kora ősszel ajánlott. A magok elvetése előtt előtt javasolt trágyával és komposzttal kezelni a földjét.  

A margaréta kedveli a napos helyeket, ezért fontos, hogy legalább napi 3-4 órán át érje napfény. Amennyiben csak árnyékosabb helyet tudunk biztosítani a növénynek, az a virágzás kárára válhat. A margaréta szereti a tápdús, humuszban gazdag, lazább szerkezetű talajt. A növény igényli a rendszeres öntözést, nagy melegben akár naponta meg kell locsolni, emellett egy-két hetente ajánlatos tápoldatot is adni neki.

Közvetlenül virágzás előtt használjunk magas foszfortartalmú műtrágyát, mert az elősegíti a nagy fényes virágok kifejlődését. Az elnyílt virágokat és elhalt leveleket ajánlott leszedni, ezzel is meghosszabbítható a virágzás időtartama. 

A növény másik nagy előnye, hogy általában békén hagyják a különböző rovarok és a betegségek is.

A margarétát érdemes dézsában tartani, mivel a telet nem vészeli át a szabadban. A 10 Celsius-fok alatti hőmérséklet már nem ajánlott számára.

 

Bögrevirág

A bögrevirág vagy csupros harangvirág gondozása szintén egyszerű: nem csupán az udvaron, hanem az erkélyen, cserépbe ültetve is jól érzi magát. 

A bögrevirág szaporításához szintén a tavaszi időszak a legkedvezőbb, viszont mivel kétnyári növény, a vetés évében már nem virágzik. A szaporítása magvetéssel történik, de a csíráztatáshoz hidegkezelés is szükséges. Emiatt a vetés előtt ajánlott egy hónapig a hűtőben tartani a magokat. 

A bögrevirágot tavasszal ültessük át: a lúgos vagy semleges kémhatású talajt kedveli, így az általános virágföldben is jól érzi magát.

A csupros harangvirág sok vizet igényel, a margarétához hasonlóan szereti a napos, félárnyékos helyeket. A hosszabb virágzás érdekében szintén ajánlott rendszeresen eltávolítani az elhalt virágokat és növényi részeket.

A margarétával ellentétben a bögrevirág érzékeny a betegségekre és a kártevőkre is. A kártevők közül a levéltetvek, a csigák és a takácsatkák okozzák a legtöbb fejfájást a bögrevirágtartóknak, a betegségek közül pedig a lisztharmat támadja meg leggyakrabban a növényt.

 

Petúnia

A petúnia a legnépszerűbb virágok egyike. A gondozása egyszerű, de rendszeres törődést és odafigyelést igényel. A növény tartható a kertben, de egy cserépben vagy a balkonládában is remekül fogja magát érezni. A magvetéshez a tavasz a legmegfelelőbb időpont.

Mivel a növény fényre csírázik, javasolt a magokat nagyon vékony, nedves, tőzegalapú virágfölddel betakarni, ezt követően pedig meleg helyen tartani. A gyors csírázás érdekében érdemes fóliával vagy üveglappal lefedni a földet. A kellemes, párás környezet miatt akár 10-20 nap alatt is megjelennek az első csírák. Miután 3-4 levelet is növesztett a növény, át kell ültetni a virágokat.

A petúnia gyors növekedésű, könnyen elburjánzik, ezért érdemes rendszeresen visszavágni.

A növény kedveli a meleg helyeket, és emellett igényli a közvetlen napfényt is. A nyári nagy esőket és az erős szelet viszont nem bírja, így ilyenkor javasolt védett helyre tenni.

Mivel a petúnia víz és tápanyagigényes, a nyári időszakban akár naponta kétszer is meg lehet öntözni, a tápoldat adagolása pedig hetente szükséges.

A petúniával kapcsolatban leggyakrabban felvetődő probléma, hogy a növény nem virágzik úgy, ahogy várná a kertész. Ennek hátterében általában a kevés fény vagy a túl sok nitrogén áll. A gond könnyen orvosolható: keressünk egy világosabb helyet növényünknek vagy csökkentsünk a tápanyag mennyiségén.

 

PH

Legnépszerűbb cikkeink