Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Újabb magyar siker a LEGO ötletbörzéjén

Létrehozva:

Fotó: LEGO

16 éves magyar fiú tervei alapján készül a LEGO legújabb Ideas készlete.

Fehérvári Donát kockákból összerakott, működő csocsóasztalába annyira beleszerettek a gyártók és a játékkedvelő közönség, hogy ezt választották a legjobb sport témájú ötletnek, amit hamarosan meg is valósítanak, a LEGO tervezői által kissé átdolgozott, tömeggyártásra alkalmas verzióban.

A dán LEGO cég 11 éve indította el közösségépítő Ideas projektjét, amiben a lelkes és ügyes rajongók – akadnak köztük profi dizájnerek is – beküldhetik ötleteiket, amikből a legjobbakat minden évben meg is valósítják. Az ötletverseny fő kategóriájából eddig olyan vizionárius alkotások válhattak valóra, mint a versenyzongora (ami az eredeti 5:1 arányú, kicsinyített verziója), a 3026 elemes, ezzel az eddigi legnagyobb LEGO készletként számon tartott lombkoronaház, a NASA Holdra szállásnál is használt Saturn V. rakétája, vagy a szintén magyar ötlet alapján készült Mickey egér Willie gőzhajója, amit a 28 éves Szabó Máté az ikonikus rajzfilmfigura 90. születésnapjára tervezett. 

A rajongói ötletek közt eleve gyakran bukkannak fel popkulturális vonatkozású tervek, Micimackó Százholdas pagonyától a Jóbarátok Central Perk kávézóján át a Vissza a jövőbe DeLorean időgépéig. Kapott már készletet a Sárga tengeralattjáró, a Beatles-tagok LEGO-figuráival, Dr. Who tudományos laboratóriuma, a Szellemirtók és a Simpson család is. 2020-ban egy LEGO kockákból épített földgömböt választottak ki, hogy a nagyközönség számára elérhető, otthon is felépíthető készletként megvalósítsák, az idén pedig egy írógép nyerte az ötletverseny fődíját.

Tavaly a sport témájú ötleteknek külön kategóriát is szenteltek, ide küldte be a csocsóasztal tervét még februárban Fehérvári Donát, miskolci gimnazista. tervének különlegessége, hogy nem csak az összerakása jó játék, de utána lehet igaziból csocsózni is vele. A pályázatra érkező tervekkel szemben elvárás, hogy legalább 50, legfeljebb 3000 kockából álljanak, amik lehetnek bármelyik LEGO-típusból, a DUPLO-tól a TECHNIC készletekig, bár a régebbi alkotóelemeket tanácsos kihagyni, mert megnehezítheti az ötlet megvalósítását, ha már nincsenek meg hozzá a kockaöntő sablonok. Minden kockának gyárilag épnek kell lenni, tehát nem módosíthatók és nem ragaszthatók össze, ami amúgy a LEGO egyik alapelve is, hogy szerszámok nélkül össze lehessen rakni és ragasztó nélkül is megálljon az építmény. Miután beérkezik a pályázatra egy ötlet, még tízezer támogatót is maga mellé kell állítania a LEGO játékosközösségéből, hogy a gyár grafikusaiból és tervezőiből álló szakértő zsűri értékelje, és eldöntse,  megvalósítható-e készlet formájában.

Donát csocsóasztala megkapta a tízezer szavazatot, utána pedig a gyártó bizalmát is. Amellett, hogy a miskolci fiú beírta magát a LEGO-történelembe, a tervei alapján megvalósított készlet eladásából a bevétel 1 százaléka is őt illeti, emellett kap egy különleges LEGO trófeát, tíz tiszteletpéldányt a saját tervének készletéből, és bekerül a LEGO Ideas tervezők „hírességek csarnokába”. Még az is lehet, hogy zseniális ötletét épp Magyarországon fogják majd kockákba önteni, a LEGO nyíregyházi gyártósorain.

Bálint Orsolya

Legnépszerűbb cikkeink