Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Köves Slomó: Nem kibékíthetetlenek az ellentétek a közösségek vezetői között

Létrehozva:

Fotó: Bazánth Ivola

Szerinte precedens jellegű a kérdés.

Az lenne jó, ha a zsidó közösségek vallási bíróság bevonása nélkül tudnák rendezni a konfliktust, de a Mazsihisz minden fajta kommunikációtól, nem csak a tárgyalástól zárkózik el – mondta Köves Slomó az örökjáradék kapcsán a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) vallási bíróságon pereli a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (Mazsihisz), amely ügy hátterében a történelmi egyházaknak járó úgynevezett örökjáradék áll. Múlt héten a jeruzsálemi főrabbinátus vallási bírósága az örökjáradék kifizetésének befagyasztására kérte a kormányt, amíg ítélet nem születik az ügyben. 

Köves Slomót, az EMIH vezető rabbiját nem lepte meg a döntés, elmondása szerint ugyanis az izraeli bíróságokon megszokottnak számít, hogy egy ilyen ideiglenes intézkedést kérnek a felperesek. Az ortodox hitközség beadványában ez benne volt, a keresetet pedig befogadták, az első érdemi tárgyalási nap május 9-én lesz. 

A kihirdetésben az szerepel, nem kötelező érvényű végzést adtak ki Magyarország Kormánya részére. A rabbi ezt úgy magyarázta, hogy a kormány az ügy úgynevezett formális alperese, mivel ez az intézmény számít kifizető alanynak, és bár nem vele szemben megy az eljárás, a kormány is be van vonva az eljárásba – mondta Köves Slomó. Kijelentette: ez egy precedens jellegű kérdés. Az EMIH vezető rabbija szerint jó döntés, hogy a kormány nem vesz részt a zsidó közösségek vitájában, de ha akarja, ha nem, érintett az ügyben. „Ha odáig jut az ügy, a magyar kormány jogászainak is mérlegelni kell, hogy elfogadják-e a döntést” – mondta Köves, majd hozzátette: ha a felek elfogadják a döntést, a kormánynak is el kell fogadnia azt. 

A Mazsihisz szerint egyetlen vallási bíróság sem rendelkezik hatalommal ahhoz, hogy a magyar kormányt bármire is rákényszerítse. Köves Slomó szerint azonban nem fér kétség ahhoz, hogy egy zsidó vallási bíróság a legjobb fóruma annak, hogy ezt a vitát lefolytassák és döntés szülessen az ügyben.

Az EMIH vezető rabbija kijelentette, nem kibékíthetetlenek az ellentétek a közösségek vezetői között, azonban a Mazsihisz elnökének, Heisler Andrásnak a „másokat bojkottáló mentalitása” nem fér bele.

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink