Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kijutottak az olimpiára a magyar női kézilabdázók

Létrehozva:

Fotó: MTI / Illyés Tibor

A válogatott a második helyezést érte el a Győrben rendezett olimpiai selejtező tornán.

Bár a decemberi Európa-bajnokságon nem volt fényes a válogatott általmutatott játék, abban minden szakértő és szurkoló egyetértett, hogy a lányoknak ki kell harcolniuk az olimpiai szereplés jogát. Ehhez hazai pályán a kazah-szerb-orosz-magyar négyesből az első két hely valamelyikét kellett megszerezni. Azzal is tisztában volt mindenki, hogy az oroszok a legerősebbek a csoportból, így a második helyért a szerbek elleni mérkőzés lesz a döntő. Bizakodásra adott okot a tény, hogy bár a decemberi Eb-n valóban gyengén szerepelt a csapat, a szerbeket azért ott is sikerült legyőzni. Nem mellesleg a sorsolás is nekünk kedvezett, hiszen míg mi a kazahok elleni győzelem után léptünk pályára Szerbia ellen, addig déli szomszédaink addigra már túl voltak egy oroszok elleni vereségen. 

Az olimpiai kvótáról döntő mérkőzésen pedig szinte egész végig az történt, amit a magyar lányok akartak, és ennek nem is lehetett más a vége, mint győzelem. 

„Óriási álmunk vált valóra. Ez nem csak 19 játékos és a szakmai stáb sikere, hanem az egész magyar kézilabdáé” – nyilatkozta Elek Gábor szövetségi kapitány, aki szerint jó volt látni játékosai mentalitását és küzdőképességét. Ez azért is nagy előre lépés, mert a decemberi Eb-n pont ezen tulajdonságok hiányára panaszkodott a szakember.

„Valóban, ami az Európa-bajnokságról hiányzott, a mentalitásunk, a szívünk, a lelkünk, az most megvolt. Az Eb-n egy stresszes, ijedt társaság benyomását keltettük, nagyon fontos volt, hogy ezt tudtuk orvosolni. Most jó rájuk nézni, hogy együtt örülnek, hogy ilyen boldogok” – nyilatkozta Elek, aki azt sem felejtette el megemlíteni, hogy nagyon sok segítséget kaptak a magyar szövetségtől, nagyon jó körülmények között készülhettek.

A szerbek elleni győzelem után az oroszok ellen a csoportgyőzelem mellett a jobb „kalapbeosztás” volt a tét. A legerősebb ellenfelet viszont nem sikerült legyőzni, de emiatt nem kell szomorkodni. A lányok ugyanis olyan játékkal jutottak ki az olimpiára, hogy az bizakodásra adhat okot a tokiói szerepléssel kapcsolatban.

 

A magyar válogatott eredményei

Magyarország–Kazahsztán 46-19

Magyarország–Szerbia 31-23

Magyarország–Orosz csapat 23-29

 

A csoport végeredménye:

1. Orosz csapat 6 pont

2. Magyarország 4

3. Szerbia 2

4. Kazahsztán 0

A selejtező csoportból az első két helyezett jutott az olimpiára. A sorozatos doppingvétségekben nem érintett orosz sportolók nemzeti színekben nem, csupán független küldöttségként vehetnek részt a tokiói játékokon, ezért az „Orosz csapat” elnevezés.

 

Fehér György

Legnépszerűbb cikkeink