Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Körvonalazódik, kik utazhatnak a karate Eb-re

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Véget ért a Tatami Kupa.

Májusban felnőtt, augusztusban pedig két korosztályos karate Európa-bajnokságot rendeznek, ám az még kérdéses, hogy hazánkat kik képviselik majd ezeken a versenyeken. Néhány név azért már kiderült, köszönhetően a Tatami Kupának.

Fontos állomása volt ez a kvalifikációs versenysorozatnak, mert a világjárvány miatt az előzetesen tervezett pontgyűjtő versenyek elmaradtak, vagy elhalasztották őket. Ez a verseny volt a hazai karatésok első válogató versenye, ennek megfelelően a felnőtteknél több, a nyári tokiói olimpiai részvételre pályázó versenyző is tatamira lépett. A járványügyi előírásokat betartva, zárt kapuk mögött 35 egyesület több mint 300 sportolója mérte össze tudását.

A súlycsoportok nagy többségében az eredetileg is esélyesnek kikiáltott versenyzők diadalmaskodtak, de például nagy párharc alakult ki az Európa-bajnoki indulásért a nők 55 kg-os súlycsoportjában, ahol a 2020-as budapesti korosztályos Eb-n aranyérmet szerző fiatal Baranyi Zsófia lépéselőnybe került a hosszú évek óta felnőtt válogatott Molnár Rékával szemben. A kvalifikációs sorozat még nem ért véget. A versenyzők még értékes pontokat gyűjthetnek a GP Slovakián, illetve a Magyar Bajnokságon. A mostani versenyen az első helyezett három, a második kettő, míg a harmadik helyezett egy pontot kapott.

Négy versenyzőnek azonban már nincs szüksége pontokra, hogy Eb-szereplő legyen. A nemzetközi versenyeken elért eredménynek köszönhetően ugyanis már korábban eldőlt, hogy formagyakorlatban Nagy Botond és Sterck Laura, míg küzdelemben a 67 kilóban Tadissi Martial, 75 kilóban pedig Hárspataki Gábor utazhat a horvátországi Porecben sorra kerülő kontinensviadalra.

A csapatversenyt az MTK nyerte. A kék-fehérek összes sportolója részt tudott venni a viadalon, sőt, Erdélyből érkezett 30 különböző korosztályú fiatal sportoló, akik Vass Hunor vezetésével ezúttal az MTK csapatát erősítették. A klub ennek megfelelően 19 arany-, 18 ezüst- és 18 bronzérmet szerzett. 

 

A Tatami Kupa felnőtt győztesei

Formagyakorlat:

Férfiak: 1. Nagy Botond (UTE), Nők: 1. Fábián Csenge (MTK).

Küzdelem:

Férfiak: 60 kg: 1. Kiss András (UTE), 67 kg: 1. Szegedi Döme (MTK), 75 kg: 1. Hárspataki Gábor (MTK), 84 kg: 1. György Dániel (BVSC-Zugló), +84 kg: 1. Molnár Dániel (UTE).

Nők: 50 kg: 1. Klement Kármen (Vasas), 55 kg: 1. Baranyi Zsófia (MTK), 61 kg: 1. Ilankovic Aleksandra (MTK), 68 kg: 1. Holló Evelin (UTE), +68 kg: 1. Bartha Nikola (BVSC-Zugló).

 

Fehér György

Legnépszerűbb cikkeink