Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Izgalmas hét előtt áll a magyar atlétika

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: MTI / EPA / Christian Charisius

Elutazott az atlétikai válogatott a lengyelországi Torunba, ahol a magyar versenyzők március 4. és 7. között fedett pályás Európa-bajnokságon vesznek részt.

Bár sérülések és a koronavírus miatt még az utolsó pillanatban is történt változás a keretben, még így is a sportág történetének harmadik legnagyobb magyar küldöttsége vesz részt a kontinensviadalon.

Eddig nagyszerűen alakult a fedett pályás szezon a hazai atléták számára. Sorra dőltek meg felnőtt és korosztályos országos csúcsok, és születtek szebbnél szebb eredmények. A 2021-es nemzeti bajnokságok közül a magyar a 12. legerősebb volt az európai országok közül. Az elmúlt időszakban a versenyzők egymás után teljesítették az Eb-szinteket, aminek köszönhetően olyan népes csapat kelhet útra Lengyelországba, amilyet a múltban eddig csak két hazai rendezésű Eb-n sikerült túlszárnyalni.

Kámán Bálint, a szövetség sportszakmai igazgatója az elutazás előtt elmondta, hogytörtént egy-két változás az eredeti tervekhez képest: Szűcs Valdó sérülés miatt nem indulhat, Bartha-Kéri Biankának, Varga Grétának és edzőjüknek, Tóthné Stupián Anikónak pozitív lett a koronavírustesztje.

„Következetes és rendkívül kemény munkát végeztek az elmúlt hónapokban a versenyzőim, sok mindenről kellett lemondaniuk, és most ott álltak a kapu előtt, amely szinte az utolsó pillanatban zárult be előttük. Szomorúságukhoz hasonlóan az én csalódásom is végtelenül nagy, átérezve, hogy mi játszódhat le most Biankában és Grétiben. Ha valami megnyugtat, az elsősorban az, hogy az eddig elvégzett munka a remélhetően gyorsan lefutó betegséggel nem vész kárba, így a lányokat a szabadtéri idény versenyein elért eredményeik kárpótolják majd. Reményeim szerint sok örömünk lesz a folytatásban, de azt is ki merem mondani, hogy Grétát az olimpiai csapattagság kivívására is képesnek tartom” – mondta a szövetség weblapján Tóthné Stupián Anikó.

Végül így 21 versenyző utazott Lengyelországba, ahol a szövetség vezetése szép eredményben reménykedik.

„A fedett Eb-k történetének harmadik legnépesebb magyar csapata ez a mostani, amelytől négy-öt döntős helyezésben reménykedünk, és abban, hogy egy-két versenyszámban harcban leszünk az érmekért. Sok még a bizonytalan tényező, mert más csapatokban is történhetnek változások akár a koronavírustesztek eredményétől függően is. Izgalmas hét előtt áll a magyar atlétika” – mondta Kámán Attila.

Magyarország mérlege eddig 16 arany-, 23 ezüst-, és 19 bronzérem a fedettpályás Európa-bajnokságok történetében, amivel az összesített éremtáblázat 17. helyén állunk. A legutóbbi aranyérmet pont a nemrég gyermekáldásban részesülő Márton Anita szerezte hazánknak, aki négy évvel ezelőtt, Belgrádban tudott diadalmaskodni, megvédve ezzel 2015-ös, prágai első helyét.

 

A végleges magyar keret:

Nők:

60 m: Nguyen Anasztázia (MTK), 400 m: Nádházy Evelin (Gödöllő), 3000 m: Wagner-Gyürkés Viktória (Ikarus), 60 m gát: Kerekes Gréta, Kozák Luca (mindketten Debreceni Sportcentrum), távolugrás: Lesti Diána (TSC-Geotech), ötpróba: Krizsán Xénia (MTK), Nemes Rita (DVTK).

Férfiak:

60 m: Boros Bence (Szolnok), Illovszky Dominik (Bp. Honvéd), Máté Tamás (FTC), 400 m: Huller Dániel (Dunakeszi), 800m: Kazi Tamás (FTC), Vindics Balázs (UTE), 1500 m: Kiss Gergő Xavér, Szögi István (mindketten SVSE), Pápai Márton (Gödöllő), 60 m gát: Baji Balázs (Bp. Honvéd), Szeles Bálint (Eger), magasugrás: Jankovics Dániel (MTK), távolugrás: Pap Kristóf (FTC).

 

Fehér György

Legnépszerűbb cikkeink