Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Ájurvédikus masszázs: gyengéd gyógyulás Indiából

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Az indiai olajos masszázs az energiaáramlás beindulását segíti elő, nem pedig az izmot lazítja. 

A legősibb gyógyászati rendszer az indiai gyökerekkel rendelkező ájurvéda. A szó az élet tudományát jelenti. A több mint háromezer éves múltú ájurvéda azt vallja, hogy az egészség a test, a lélek és a szellem hármas egysége. Ha megbomlik ez az egyensúly, akkor kibillen az emberi szervezet a harmóniából.

A legelső feljegyzéseket az egészség holisztikus megközelítéséről szanszkrit nyelven körülbelül 3000 évvel ezelőtt vetették papírra. Az ájurvéda szó jelentése: élettudomány (áju – élet, véda – tudás).

Az ájurvédikus ősi tudomány mindig a megelőzésre helyezte a hangsúlyt. Tanácsot ad, hogyan kell táplálkozni, mozogni, a stresszt levezetni és a harmóniát fenntartani ahhoz, hogy ne betegedjünk meg. 

 

Három típus

A három ájurvédikus testtípus meghatározza, hogy milyen terápiában részesítjük az érintettet. A vata alkatú személy vékony és magas, általában nem túl erős. Gyors anyagcseréje miatt nem hajlamos hízásra. Lelkialkata szerint álmodozó és lobbanékony típus, aki nehezen képes kitartó, monoton munkát végezni. Az ilyen típusú embernek kerülnie kell a hideg helyiséget, és a folyamatos fizikai munkát. 

A pitta alkat tipikus vezető jellem. Mivel gyors az anyagcseréje és heves a vérmérséklete, nagyon intelligens, ezért inkább lassítani kell rajtuk hideg, zsírosabb táplálékokkal és italokkal. 

Akinek kapha alkata van, zömök, erős és vastag csontozatú. Tagbaszakadt, robusztus fizikumú, vastag izomzatú és erős felépítésű. Általában higgadt és aluszékony, és képes a hosszútávú fizikai munkavégzésre. Nagyon lassú anyagcseréje miatt neki kevés, ám fűszeres ételeket kell fogyasztania.

 

Munkatanácsadás

Az ájurvédikus alkattal nemcsak a testtípust és a tulajdonságokat lehet leírni, még abban is tanácsot képesek adni, hogy ki milyen munkákat végezzen. A vékony testalkatú vata típus kerülje a stresszt, mert szorongani fog, fájni fog a feje. Mint már fentebb írtuk, a pitta típus kiváló vezető lehet, ha uralkodni tud az érzelmein. A kapha típus jól tűri a monotonitást, és kellő pihenés és rendszeres mozgás mellett akár a hidegben is nehéz fizikai munkát tud végezni. 

 

Az egészségért

Az ősi indiai orvoslás fontos jellemzője a nyelvdiagnosztika, bár ez a módszer más keleti gyógyító tanoknál – például a kínai gyógyászatban – is megtalálható. A hozzáértő orvosnak ugyanis rendkívül sokat elárul a nyelvünk, ami egyfajta térképként működik. A nyelv felszíne, barázdái, a nyelven található lepedék elhelyezkedése és színe is árulkodik arról, melyik szervünkkel van baj.

Az ájurvédikus állapotfelmérés elengedhetetlen része a pulzusdiagnosztika, ami az ősi tudomány egyik fontos diagnosztikai módszere, de megtalálható a kínai- és a tibeti orvoslásban is. A pulzusdiagnosztika elsajátításához sokéves gyakorlat szükséges, ám a tapasztalt diagnoszta valamennyi belső szervünkről képes a pulzusunk alapján információkat szerezni. A pulzus is lehet vata, pitta és kapha típusú, ezért már az állapotfelmérés során is megtapintják és meghallgatják a páciens pulzusát. A vékony, fonalszerű pulzus például vata típusú pulzus. Ha ehhez vékony testalkat járul, akkor minden rendben, de ha nem, akkor „kibillentség” tapasztalható, amit kezelni kell. A pitta típusú pulzus jellegzetesen emelkedik, a vastag, tapintásra kemény pulzus pedig kapha típusú. 

Az ősi indiai alvási alapelveket mára a modern gyógyászat is alátámasztotta. Az ájurvéda szerint ugyanis 22.00 óra és 24.00 óra között a legpihentetőbb az alvás, ezért mindig próbáljunk meg lehetőleg este 10 előtt elaludni. 

Az ájurvédikus masszázs, amely teljesen eltér az európai svédmasszázstól, önálló terápiaként is hatásos tud lenni, hiszen jótékonyan stimulálja az emésztést, serkenti az immunrendszert, javítja a keringést, és mélyen megnyugtatja az idegrendszert. Az indiai olajos masszázs az energiaáramlás beindulását segíti elő, nem pedig az izmot lazítja, ezért előszeretettel alkalmazzák a jóga és a gyógynövénykúra kiegészítéseként is.

Légzéssel és megfelelő mozgássorral rendkívül hatékonyan lehet szabályozni a finom energiáinkat, így befolyásolni tudjuk az idegállapotunkat. A vezetett légzés könnyen elsajátítható akár a videómegosztó oldalakról. 

Az ájurvéda az úgynevezett prána, azaz energia mozgását is igyekszik szabályozni. Az ájurvédikus orvoslás egyre elterjedtebb Budapest-szerte is, egyes ájurvédikus orvosok megtalálhatóak a közösségi oldalakon, ahol rendkívül sok információt osztanak meg az indiai orvoslásról.

Skultéti Judit

Legnépszerűbb cikkeink