Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

L. Simon a magyar jogszabályok betartását várja a Facebooktól

Létrehozva:

Fotó: Bazánth Ivola

A Facebook-szabályozás kérdése tavasszal kerül napirendre.

„Az, hogy az ember bizonyos dolgokat megszokott, elvisel, abból nem következik, hogy nem teszi szóvá vagy nem szomorkodik a vitakultúrának ezen a szintjén. Kénytelen vagyok elfogadni, hogy a vitakultúra ilyen, de szót emelek ellene” – mondta L. Simon László ma reggel Fiala János Keljfeljancsi című műsorában a 168.hu-n.

Az országgyűlési képviselő és a műsorvezető általánosságban beszélgettek a közbeszéd és politikai vitakultúra állapotáról, illetve arról, hogy mi a szerepe ebben a közösségi médiának, illetve hol a felelőssége a politikai és médiaszereplőknek. L. Simon szerint ezt a jelenséget – ideértve az online cikkek és műsorfolyamok alatt gyakran terjengő gyalázkodó kommentcunamikat – a közösségi média hozta felszínre, most sokkal inkább bevonódik a közönség a vitákba, mint korábban, amikor még nem voltak adottak a véleménykifejezésnek ilyen közvetlen, és tömeges formái.

Viszonylag friss hír, hogy tavasszal Varga Judit igazságügyi miniszter törvényjavaslatot készül benyújtani az Országgyűlés elé, amelyben fellépnének a Facebook és más közösségi oldalak cenzúratevékenysége ellen. A közösségi oldalak szabályozása most nemzetközileg is forró téma, jelenleg Ausztráliában megy a csiki-csuki a nagy techcégekkel. Magyarországon kívül is több olyan EU-tagállam van, amely nem várja meg az egységes szabályozást és sajátot készít.

Lengyelország idén januárban mutatta be saját „Lex Facebookjukat”, amelynek megalkotása mögött hasonló érvek állnak, mint a Varga Judit által említettek. A javaslat szerint Lengyelország külön testületet hozna létre, amely jogorvoslati lehetőséget biztosít azoknak, akik úgy érzik, jogtalanul cenzúrázta őket adott közösségi médiaszolgáltató. Mint kiderült, a testület főleg a politikai cenzúra ellen lépne fel.

A műsorvezetőnek arra kérdésére, hogy milyen Facebook-szabályozást szeretne látni, L. Simon azt mondta, „normális működési modellt és a magyarországi adózást szorgalmazza, illetve a magyar jogszabályok betartását”. Szerinte „ami a Facebookon ma zajlik, az cenzúra, véleményterror”.

PH

Legnépszerűbb cikkeink