Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Átmenetileg megmenekült a MagánZoo

Létrehozva:

Fotó: Lakos Gábor

Még nem kell elajándékozni az állatokat.

Körülbelül egy-másfél nap alatt több millió forint adományt gyűjtöttek civilek, hogy túléljen az ország egyetlen magán állatkertje, a felsőlajosi MagánZoo. A tulajdonos azonban még mindig az agrárminiszter segítségére vár, mert az összegyűlt adomány is csak májusig elég.

A MagánZoo állatkert egy magát örök álmodozónak tartó férfi, Tóth Tibor fejéből pattant ki 25 évvel ezelőtt. A park állami támogatás nélkül épült, mindig is önellátó volt, a pandémia miatti bezárások azonban a csőd szélére sodorták a céget. Néhány héttel ezelőtt még arra készültek, hogy márciusban örökre be kell zárniuk a kapukat. 

„Amikor ez az egész kipattant a fejemből, sokan őrültnek tartottak, hogy belevágok, de bevallom, én semmit nem csinálnék másképp. Az itt lévő állatok egytől-egyig ismernek, közel négyszázan vannak. Sokat én etettem cumisüvegből, a tigrisekkel és az oroszlánokkal kölyök korukban még együtt is aludtam. Nagyon megviselt, hogy bezárás fenyegetett minket. Hetekig úgy feküdtem le aludni, hogy bizonytalan volt a sorsunk” – kezdte Tóth Tibor, aki ma már megkönnyebbülve meséli, hogy imádott állatkertje átmenetileg megmenekült. A civilek összefogásának köszönhetően ugyanis néhány hónapig még biztosított a működésük.

„Csodálatos emberek vannak. Mindössze egy, másfél nap alatt összegyűlt akkora összeg, hogy májusig megoldódott a problémánk. Nem kell elajándékozni az állatokat, nem kell, bezárjunk és a dolgozóinkat is ki tudjuk fizetni” – tette hozzá, de a pontos összegről nem akart beszélni, azt azonban elárulta, hogy az állatkert havi rezsije megközelítőleg 5 millió forint.

„Az összefogásnak köszönhetően most 2-3 hónapig biztonságban vagyunk.” 

A tulajdonos kiemelte, elsősorban nem civilek és helyiek összefogására akart építeni az adománygyűjtésnél, inkább az állam segítségét szerette volna kérni.

„Írtam Nagy István agrárminiszternek egy levelet. Ebben azt kértem, hogy nyújtsanak nekünk némi állami segítséget, de egyelőre válaszra sem méltattak. Más állatkertek önkormányzati pénzekből élnek, mi sosem kértünk, csak ebben a pandémiás helyzetben lett volna szükség rá. De egyelőre úgy tűnik, nem számíthatunk az állam segítségére. Pedig itt nem rólam lett volna szó, hanem az állatokról és a dolgozók béréről” – mondta Tóth Tibor, akinek korábban néhány munkatársától így is meg kellett válnia az anyagi nehézségek miatt. Az állatkert önfenntartó, a járvány kitöréséig a belépőjegyekből fedezték a kiadásokat – és bár nyáron ideiglenesen kinyithattak, november 11. óta ismét nem fogadhatnak látogatókat.

„Tavaly kiesett, és szinte biztos, hogy idén is kiesik a számunkra legnagyobb bevételi forrás: a húsvét, a március 15-ei, május 1-jei ünnep, és lehet, hogy a pünkösd is. Ezek a három-négy napos ünnepek az állatkert bevételének legalább a felét adják, így ez nagy érvágás. Remélem, hamarosan választ kapunk az agrárminisztertől, mert nem szeretnék újra a civilek összefogására hagyatkozni. Nem akarok senkit kihasználni” – mondta Tóth Tibor. 

Hozzátette, az utóbbi hetekben elkezdte összeállítani a felszámoláshoz szükséges teendőket is, annak azonban nagyon örül, hogy végül nem kellett megválnia az állatoktól. „Levelet írtam több külföldi állatkertnek is, hogy amennyiben tényleg be kell zárnunk, befogadják-e az állatainkat. Szerencsére azonban a levelet nem kellett elküldenem, piszkozatban maradt, mert májusig egészen biztosan fenn tudjuk tartani az állatkertet.”

Legnépszerűbb cikkeink