Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Elmaradt a meglepetés, Djokovics nyerte az Australian Opent

Létrehozva:

Fotó: MTI / EPA / Dean Lewins

A nők egyéni versenyét az immár világranglista-második Oszaka Naomi nyerte.

Sem a férfiaknál, sem a nőknél nem történt nagy meglepetés az ausztrál nyílt nemzetközi teniszbajnokság végjátékában. Mindkét nem versenyében a korábban is az esélyesek közé tartozó versenyző nyerte az egyest az év első Grand Slam versenyén.

Hogy a végén kezdjük: a férfi fináléban Novak Djokovics három szettben legyőzte Danyiil Medvegyevet, így megszerezte pályafutása tizennyolcadik Grand Slam-tornagyőzelmét. Djokovics idei Australian Openjéhez rengeteg rekord is kapcsolódik. A 33 éves játékos a döntőig menetelvén hat melbourne-i meccsén mindössze öt szettet vesztett, és a döntő után megmaradt ez a mutató, hiszen a finálét is nullára hozta. A döntőig 100 ászt ütött, és a Medvegyev elleni meccset is azzal kezdte. A 18. Grand Slam-serlegét elnyerő belgrádi teniszező egyébként pazar statisztikákkal büszkélkedhet az Australian Openen, az elődöntőkben és döntőkben 17-0 a győzelmi mérlege, tehát amikor bejutott a legjobb négy közé akkor meg is nyerte a tornát. Ráadásul most annak a tudatában léphetett pályára, hogy márciusban biztosan megdönti Roger Federer rekordját a férfi tenisz-világranglista élén, hiszen 311. hete vezeti majd az ATP-rangsort. A döntő teljesen sima volt, Medvegyevnek legfeljebb az első szettben volt valamiféle reménye – akkor sem túl sok.

 

Végül tetszett

Djokovics a győzelem után kiemelte: minden évben egyre jobban szereti a Rod Laver Arénát. A szerb a torna előtt és közben a szigorú egészségügyi szabályok miatt sokszor kritikusan nyilatkozott a szervezésről, ezúttal azonban köszönetet mondott a rendezőknek, hogy a pandémia ellenére milyen nagy erőfeszítéseket tettek az idény első Grand Slam-viadaláért.

„Nagyon sok vegyes érzés kavarog bennem arról az egy hónapról, ami itt velünk, teniszezőkkel Ausztráliában történt, de azt hiszem, hogyha a végén mérleget készítünk, akkor azt tudjuk mondani, ez egy sikeresen szervezett bajnokság volt” – mondta Djokovics, akinek azért egy rekord még hátravan: az Australian Open megnyerése pályafutása 18. Grand Slam-tornagyőzelme, így már csak kettővel van lemaradva az egyaránt 20 sikernél járó Rafael Nadaltól és Roger Federertől.

 

Nagy lendülettel

A nők egyéni versenyét a viadalnak a világranglista harmadik helyéről nekivágó, mától azonban már második japán Oszaka Naomi nyerte, a fináléban az amerikai Jennifer Bradyt győzte le. A japán versenyző az elmúlt öt keménypályás Grand Slam-tornából hármat megnyert, Ausztráliában az elődöntőben az idén a 24. Grand Slam-címére hajtó Serena Williams ellen győzött, és már zsinórban huszonegy meccsen veretlen.

„Szeretek a pillanatnak élni, így most semmiképpen nem gondolok arra, hány Grand Slamet nyerhetek még. Nem szeretek magamra fölöslegesen nagy nyomást rakni, nem szeretnék túl nagy elvárásokat támasztani magammal szemben. A következő cél az ötödik trófea megszerzése lesz” – mondta a japán játékos, aki Szeles Mónika óta az első női teniszező, aki pályafutása első négy Grand Slam-tornadöntőjéből mindegyiket megnyerte.

 

Babos nélkül

 A női párosban sajnos nem sikerülhetett a címvédés, hiszen a Babos Tímea, Kristina Mladenovic páros el sem indult, a francia versenyző visszalépése miatt. Ezt az előnyt használta ki Elise Mertens és Arina Szabalenka. A másodikként rangsorolt belga, fehérorosz duó a döntőben két játszmában múlta felül a harmadikként helyen kiemelt Barbora Krejcikova, Katerina Siniakova cseh kettőst.

A vegyes párosban a hatodik helyen kiemelt Barbora Krejcikova, Rajeev Ram cseh, amerikai duó nyert, a döntőben a Samantha Stosur, Matthew Ebden ausztrál kettőst győzték le két szettben, egy óra alatt, míg a férfiak páros versenyét a kilencedik helyen kiemelt horvát-szlovák Ivan Dodig, Filip Polasek egység nyerte, miután a döntőben a címvédő, ötödikként rangsorolt Rajeev Ram, Joe Salisbury amerikai-brit kettőst verte szintén két játszmában.

 

Ausztrál nyílt nemzetközi teniszbajnokság, döntők:

Férfi egyes: Novak Djokovic (szerb)–Danyiil Medvegyev (orosz) 7:5, 6:2, 6:2.

Női egyes: Oszaka (japán)–Brady (amerikai) 6:4, 6:3.

Férfi páros: Dodig, Polasek (horvát, szlovák)–Ram, Salisbury (amerikai, brit, 5.) 6:3, 6:4.

Vegyes páros: Krejcikova, Ram (cseh, amerikai)-Stosur, Ebden (ausztrál) 6:1, 6:4.

 

Fehér György

Legnépszerűbb cikkeink