Connect with us
Nemzeti konzultáció

Nagyvilág

Trump ellen a közjogi felelősségre vonás februárig nem indul el

Létrehozva:

képünk illusztráció - Forrás: Drop of Light / Shutterstock

Az amerikai republikánus szenátorok február közepéig nem akarják megindítani a Donald Trump elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárással kapcsolatos meghallgatásokat

Ezt Mitch McConnell, a szenátus (felsőház) republikánus párti kisebbségének vezetője közölte. McConnell szerint ugyanis minden pártnak lenne elég ideje felkészülni az eljárásra, ha legalább addig nem indítanák meg az impeachmentet. 

Ugyanezt javasolta Chuck Schumernek, a szenátus demokrata többségi vezetőjének is.

A demokraták egy életre el akarják tiltani Trumpot mindenféle tisztségviseléstől.

Őt tartják ugyanis felelősnek azért, hogy hívei január 6-án megostromolták a törvényhozás épületét, a Capitoliumot. 

Az ostrom során öt ember, köztük egy rendőr vesztette életét.

A képviselőház (alsóház) alkotmányos felelősségre vonási eljárást kezdeményezett Trump ellen, akit azzal vádolnak, hogy felkelésre buzdított a kongresszus ellen, miután a Capitolium elleni ostrom előtt egy tüntetésen felbujtó beszédet mondott. A Trump elleni impeachment ügye a képviselőház után a szenátushoz kerül.

 A dpa német hírügynökség ezzel kapcsolatban megjegyzi: a szenátusnak előbb jóvá kell hagynia tagjait és egyéb kulcsfontosságú kinevezéseket, mert ha elsősorban az impeachmenttel foglalkozna, az lassítaná az új elnök, Joe Biden kormányzata munkába állását és programjának megindítását. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink