Connect with us
Nemzeti konzultáció

Nagyvilág

Szlovénia enyhít a korlátozásokon

Létrehozva:

Képünk illusztráció - Forrás: Google Maps

Az ország járványügyi mutatói kedvezően alakulnak.

A legkevesebb fertőzöttel rendelkező régiókban megnyílnak a sípályák, a bevásárlóközpontok, az óvodák, a fodrászüzletek és a ruhatisztítók. Az általános iskolai tanítás is újraindul – közölte a ljubljanai sajtó.

 A sípályák már szombaton megnyílnak, síelni pedig negatív koronavírusteszt felmutatásával lehet. Az óvodai és iskolai oktatás a jövő héttől indul meg, a nevelőket és tanítókat pedig az intézmények megnyitása előtt tesztelik le.

A határátlépési követelményeken is enyhítettek. 

Az Európai Unióból érkezők karanténkötelezettség és negatív koronavírusteszt nélkül is beléphetnek az országba, amennyiben ingatlanjuk vagy mezőgazdasági földjük van Szlovéniában, vagy ha családtagokkal akarnak kapcsolatba lépni, de csak akkor, ha 12 órán belül el is hagyják az országot.

Szlovéniában péntekre 155 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában 25 beteg hunyt el, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 3309-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 1140-en vannak kórházban, 186-an intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 19 ezer.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 643 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta számuk elérte a 228 ezret. Péntekre 32 beteg halt bele a fertőzés szövődményeibe, így a halottak száma 4770. Kórházban 1518 beteget ápolnak, közülük 145-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív esetek száma 3321. (MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink