Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Legalább 55 ember halt meg az USA-ban a fagyos idő miatt

Létrehozva:

Emberpróbáló hideg van az Egyesült Államok több államában, mínusz harminc fok közelébe süllyedt a hőmérséklet, akadozik a víz és áramellátás.

Az Egyesült Államok nagy részén fagypont alatt maradt napközben is a hőmérséklet szombaton. A szokatlanul kemény téli hideg az északnyugati Montana államtól, a délkeleti Florida államig érezteti hatását.

A beszámolók szerint a Tennessee állambeli Memphis-ben olyan sok vízvezeték tört el a fagyban, hogy a nagyváros egész területén csökkent a víznyomás. A helyreállításon a szolgáltató önkéntesei dolgoztak szombaton. A hatóságok attól tartanak, hogy a repedéseken keresztül szennyeződés kerül az ivóvíz-hálózatba, ezért a lakosságot arra kérték, hogy forralja fel a vizet, vagy vegye igénybe a palackozott vizet, ami a város biztosít. Sokan a figyelmeztetések miatt úgy döntöttek, teleengedik a fürdőkádat vízzel, hogy azzal öntsék le a vécét használat után, emellett a vásárlók megrohamozták a boltokat és igyekeztek minél több palackos ásványvizet beszerezni a következő napokra.

Tennesse államban szombatra már mintegy 25 ember halálát kötötték a napok óta tartó ítéletidőhöz, míg országszerte 55-re növekedett a téli idő áldozatainak száma.

A meteorológiai jelentések szerint a legnagyobb hideget az ország középnyugati területein mérték, a viharos szélben a hőérzet mínusz 26 fok volt szombaton Iowa City-ben, valamint Oklahoma City-ben is mínusz 10 fok alatt maradt a hőmérséklet.

Az északkeleti Vermont államban mínusz 28 fokos hőmérsékletről számoltak be, míg a jóval délebbre fekvő Nyugat-Virginiában a viharos szélben a hőérzet megközelítette a mínusz 30 fokot, miközben szombaton 10 centiméter friss havat is vártak.

Az Egyesült Államok jó részét uraló fagyos idő a jövő hét első felében szűnik meg, amikor komoly enyhülést várnak, a hét közepére pedig már a januári átlagnál is magasabb hőmérsékleteket.

A hideg nem szegte a szurkolók kedvét

A New York állambeli Buffalo környéki szurkolókat ismét arra kérték, hogy jelenjenek meg a helyszínen és segítsenek kilapátolni a Highmark Stadiont, ha szeretnék látni a Chiefs és a Buffalo Bills közötti vasárnap esti rájátszást. „A Billsért lapátolunk, ezt meg kell csinálnunk, és meg kell nyernünk a Chiefs ellen” – mondta egy lelkes drukkoló hólapáttal a kezében, miközben legalább száz társával együtt azon dolgoztak azon, hogy kiássák a közel 5 méteres hó alól a lelátót.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetett, hogy a már jéggel borított fák és vezetékek kidőlhetnek, ezért az áramellátással is gondok lehetnek. Az oregoni Willamette-völgy egyes részein élők már megtapasztalták, milyen a fagyos sötétség, az áramszolgáltató munkatársai folyamatosan dolgoznak a károk elhárításán, ennek ellenére péntek este több mint 63 000 ügyfél volt áram nélkül az államban.

(Kiemelt kép: a New York-i manhattani Broad Street. Északkeleten és az ország nagy részén különösen hideg időjárás uralkodik, ami számos iskolabezáráshoz, áramkimaradáshoz, valamint számos halálesethez vezetett./Afp)

Legnépszerűbb cikkeink