Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Embertelen abortusztörvényt fogadtak el Észak-Dakotában

Létrehozva:

Az Egyesült Államokban Észak-Dakota állam republikánus törvényhozása példátlanul kíméletlen abortusztörvényt fogadott el, ami csak vérfertőzés, vagy nemi erőszak esetén engedélyezné a magzatelhajtást a terhesség 6. hetéig. A törvény meghozatalára az adott lehetőséget, hogy az amerikai Legfelsőbb Bíróság korábban megsemmisítette az abortusz jogát biztosító Roe v. Wade döntést.

Az Egyesült Államokban Észak-Dakota állam republikánus törvényhozása példátlanul kíméletlen abortusztörvényt fogadott el, ami csak vérfertőzés, egészségügyi vészhelyzet, vagy nem erőszak esetén engedélyezné a magzatelhajtást a terhesség 6. hetéig. Ez jelenleg az USA legszigorúbb szabályozása.

Doug Burgum, az állam republikánus kormányzója viszont a törvényről azt mondta, az csupán az eddig is létező állami szabályozás egyértelműsítése és kis mértékű szigorítása.

A törvény meghozatalára az adott lehetőséget, hogy az amerikai Legfelsőbb Bíróság 2022 nyarán megsemmisítette az abortusz jogát biztosító Roe v. Wade döntést. Az 1973-as, az abortusz jogát univerzálissá tevő bírósági döntés eltörlése óta számos államban hoztak szigorúbb abortusszabályozásokat, az észak-dakotai azonban ezek közül is messze kiemelkedik. Összességében azonban már 13 állam döntött úgy, hogy a terhesség minden szakaszában eltiltja a terhesség művi megszakítását, más államokban az elfogadott törvények bírósági jóváhagyásra várnak.

Eközben összesen 20, demokrata vezetésű amerikai állam döntött úgy, hálózatot hoz létre, ami az abortuszhoz való alapvető jogot az állami törvénykezés szintjén is egyértelműen rögzíti.

(Guardian)

(Kiemelt kép: Szomszédok nézik, ahogy az abortuszjogokért tüntetők elvonulnak Brett Kavanaugh amerikai legfelsőbb bírósági bíró háza előtt a marylandi Chevy Chase-ben 2022. június 29-én. Fotó: Stefani Reynolds / AFP)

Legnépszerűbb cikkeink