Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Jeszenszky szerint károkat okoz Orbán Amerika-ellenessége

Létrehozva:

A volt külügyminiszter nem talál semmilyen ésszerű magyarázatot arra, hogy a magyar diplomácia jó ideje sértő hangon üzenget az amerikai kormányzatnak.

Jeszenszky Géza szerint egyértelműen az Orbán-komány harcias, sértő nyilatkozatai miatt mérgesedett el mára Magyarország kapcsolata az USA-val. Pedig – teszi hozzá – a kiterjedt gazdasági, tudományos, katonai kapcsolatok miatt éppen a sokat hangoztatott „pragmatikus külpolitika” jegyében jóval nagyobb  önmérsékletre lenne szükség.

A volt külügyminiszter, egykori washingtoni és oslói nagykövet úgy nyilatkozott a Népszavának, hogy érthetetlen ez az agresszív hang.

Véleménye szerint Magyarországon mesterségesen gerjesztettek egy Amerika-ellenes hangulatot. „Ma már a magyar társadalom egy része nem szégyelli, hogy Putyinnak drukkol és ennek a rétegnek imponál az, ahogy a magyar külügy visszaszól az USA-nak. Azonban ez káros és öngyilkos politika, nem használ senkinek, legfeljebb Oroszország és Kína nézheti kárörvendve, hogy a NATO szövetségi rendszerén belül ilyen viták vannak.”

David Pressman amerikai nagykövet szerdára sajtótájékoztatót hívott össze, bár hivatalosan nem jelöltek meg témát.

A Népszava szerint nem kizárt, hogy a korrupt, jogsértő személyekkel szemben alkalmazott Magnitszkij-törvényt (Global Magnitsky Act) élesítik magyar magánszemélyekkel szemben. E törvény alapján tett öt éve bejelentést a Frontiers of Freedom Orbán Viktor és több családtagja, barátja, akkori minisztere ellen.

(Kiemelt kép: Jeszenszky Géza korábbi washingtoni nagykövet, volt külügyminiszter beszédet mond a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének John Lukacs és az amerikai konzervativizmus című pódiumbeszélgetésén az egyetem John Lukacs termében 2022. november 21-én. Fotó: MTI/Mónus Márton)

Legnépszerűbb cikkeink