Connect with us

Nagyvilág

Telefonon kérik az orosz elnöktől Navalnij szabadon bocsátását

Létrehozva:

Képünk illusztráció - MTI/EPA/Reuters/Johanna Geron

Charles Michel, Európai Tanács elnöke Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus azonnali szabadon bocsátását sürgette a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott pénteki telefonbeszélgetése során.

Navalnij fogva tartásával kapcsolatban a beszélgetés során, és arról is tájékoztatta az orosz elnököt, hogy a márciusi EU-csúcs keretében “stratégia vitát” indít az EU és Oroszország közötti kapcsolatok felülvizsgálatáról.

Komoly aggodalmának adott hangot Charles Michel.

Közölte, hogy az EU egységes álláspontot képvisel az Oroszországhoz intézett felhívásában, és sürgette az orosz vezetést, hogy késedelem nélkül, átláthatóan vizsgáljak ki a Navalnijjal szemben elkövetett szeptemberi mérgezéses merényletet.

Az Európai Parlament csütörtökön elfogadott állásfoglalása szigorúbb szankciók bevezetésére szólította fel az uniót Oroszország ellen. Az állásfoglalásban közlik, hogy korlátozó intézkedéseket kell kivetni a Vlagyimir Putyin vezette rezsimhez kötődő orosz oligarchák, az elnök belső körének tagjai és az orosz média propagandistái ellen is, akik európai vagyonnal és unióba való beutazási engedéllyel rendelkeznek. 

Az Északi Áramlat 2 földgázvezeték 

befejezetlen szakaszán folyó munkálatok azonnali leállítására szólították fel uniós parlamenti képviselők az EU-t, arra, hogy az “az uniónak nem szabad helyett adnia kétes eredetű orosz gazdasági tevékenységeknek.”

Csütörtökön az orosz főügyészség és a belügyminisztérium figyelmeztette a szombatra tervezett országos ellenzéki tiltakozás szervezőit, hogy az általuk Navalnij támogatására előkészített tüntetéseket törvényellenesnek, felforgatónak tekinti, és kész őket azonnal beszüntetni. Pénteken az orosz hatóságok, kilenc napra, többedmagával őrizetbe vették Navalnij szóvivőjét, aki így nem tud részt venni az ellenzék szombatra tervezett tüntetésén.

Navalnijt hétfőn harminc napra előzetes letartóztatásba vették Oroszországban. A politikus vasárnap este tért vissza németországi gyógykezeléséből, miután nyugati országok laboratóriumi vizsgálatainak egybehangzó eredménye szerint augusztusban hazájában megpróbálták megmérgezni. (MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink