Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Egy szomorú év legjobb humoristája lett

Létrehozva:

Scherer Péter és a Karinthy-gyűrű Fotó: MTI/Cseke Csilla

Scherer Péter kapta az idén a magyar humor nagydíjaként is ismert Karinthy-gyűrűt. Megkérdeztük a művészt, mit szól az elismeréshez.

Mint annyi minden, idén a Karinthy-gyűrű sorsa is máshogy alakult, mint azt korábban megszokhattuk. Júniusban, amikor a díjátadót szokták tartani, még semmit sem lehetett tudni a nyertesről. Az év végére valahogy aztán mégiscsak meglett a díjazott, Scherer Péter Jászai Mari-díjas színész személyében.

A hagyomány szerint a díjátadót 1975 óta Karinthy Frigyes születésnapjához igazítják. A gyűrűt korábban minden évben olyan humoristának ítélték oda, aki a Rádiókabaré aktuális évadában kiemelkedőt alakított. Ma azonban ez már nem feltétel.

„Nagy megtiszteltetés ez nekem, részben az elképesztően rokonszenves névsor miatt” – mondta Scherer Péter a Pesti Hírlapnak, utalva arra, hogy azelőtt Hofi Gézától kezdve Kern Andráson át Bödőcs Tiborig a hazai humor igazi nagyágyúi nyerhették el Karinthy szimbolikus ékszerét. – „Másrészt azért is kedves nekem a gyűrű, mert Karinthy művészete, humora és írásai fontos szerepet játszanak az életemben.”

A színész elmesélte, hogy még ötödikes volt, amikor egy Karinthy-novellával először nyerte meg a városi Ki mit tud?-ot Ajkán, a következő három évben pedig meg is ismételte ezt a sikert. „Talán így vert gyökeret bennem az az érzés vagy gondolat, hogy színésznek lenni jó” – mondta.

„Színművészeti főiskolai vagy egyetemi diplomám nincs, hiszen az ember huszonöt éves kora után már ritkán jelentkezik újra. De – amikor még Jordán Tamás volt az elnök – a Magyar Színészkamarától mégiscsak kaptam egy színművészeti oklevelet az egyik alakításomért” – beszélt derűsen a pályakezdés viszontagságairól.

„Nem vagyok az az ékszerhordó ember, bár tavaly óta legalább egy karórám van” – válaszolt lakonikusan arra a kérdésre, hogy tervezi-e hordani a tizenkét grammos aranyékszert.

„Azt hiszem, ez a gyűrű akkor is emlékeztetni fog, ha a polcon tartom.”

 

Kassai Zsigmond

Legnépszerűbb cikkeink