Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Magyar áttörés a szívproblémák kezelésében

Létrehozva:

Fotó: Kovács Attila/Semmelweis Egyetem

Négy éven keresztül dolgoztak a magyarok a hazánkban és az Európai Unióban legtöbb halált követelő szívbetegségek hatékony gyógyításán. Most úgy tűnik, hogy megérte a több mint 3 és fél milliárd forintos projekt.

Az elmúlt négy évben végrehajtott fejlesztésekkel és szerteágazó kutatómunkával jelentős előrelépés történt két nagy népegészségügyi fontosságú kórkép megelőzésében és gyógyításában. Ez nem más, mint az iszkémiás szívbetegség és a szívelégtelenség – olvasható a Semmelweis Egyetem honlapján. A kutatásokat a még 2016-ban indult 3,6 milliárd forint összköltségű projekt, a Nemzeti Szívprogram keretében végezték. Erre azért volt szükség, mert a széles körben elérhető gyógyszeres és terápiás lehetőségek ellenére szívelégtelenségben és iszkémiás szívbetegségben halnak meg legtöbben hazánkban és az Európai Unióban is. Az ischaemiás, azaz a szívizom elégtelen vérellátásából adódó szívbetegségek Magyarországon a halálesetek 30 százalékáért felelősek, de világszinten 17 százalékát okozza az elhalálozásoknak, amivel vezető halálok.

Az egyetem szerint a halálozási mutatók javulása elsősorban a hatékonyabb prevencióval és az ellátás színvonalának növelésével érhető el. Ennek érdekében a Semmelweis Egyetem orvoscsoportja a két betegség korai felismerésére és gyógyítására olyan diagnosztikai és terápiás módszereket, szolgáltatásokat és termékeket fejlesztett, amik még a gyakorlati orvoslásba is hoztak újdonságokat. Például olyan laboratóriumok is létrejöttek, amelyekben a szívet érintő kutatásokhoz nélkülözhetetlen eljárásokat tudnak végezni. Emellett megalkottak egy új típusú szívkatétert is, amellyel hatékonyan tudják eltávolítani a a színinfarktusos betegek koszorúereiből az elzáródást okozó vérrögöket. Fejlesztettek egy szoftvert is, ami a szívkoszorúér CT-vizsgálatainak leletezésében nyújt segítséget. Utóbbinál a mesterséges intelligenciával egy olyan diagnosztikai rendszert hoztak létre, ami alkalmas az érfalakon lerakódó plakk szerkezetének felismerésére, így hozzájárul a koszorúér-betegek kockázatbecsléséhez.  

 

zsv

Legnépszerűbb cikkeink