Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Alakul a tokiói olimpia

Létrehozva:

A jövő évre halasztott tokiói olimpia és paralimpia szervezőbizottsága 18 tesztverseny lebonyolítását tervezi jövő március és május között, és ezek közül legalább négy eseményen külföldi sportolók is részt vehetnek.

A szervezők pénteki online sajtótájékoztatóján kiderült, hogy a tesztversenyekre egymástól nagyon különböző feltételekkel kerül sor, lesz olyan, amelyik csak a technikai folyamatok felmérésére szolgál, és sportoló egyáltalán nem vesz részt rajta. Külföldi versenyzőket az úszás, a műugrás, a röplabda és a torna sportágak teszteseményére hívnak, nézőket külföldről a 18 közül egyetlen rendezvényre sem engednek be.

További jó hír a világszíntű sporteseménnyel kapcsolatban, hogy december elsejétől újra nyitja a tokiói olimpia kvalifikációs időszakát a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA), melynek első jelentős eseménye december közepén a többpróbázók Réunionban sorra kerülő nemzetközi versenye lesz.

Az insidethegames.biz híre szerint a Franciaországhoz tartozó afrikai szigeten rendezik meg a többpróbázók világsorozatának első állomását, és annak ellenére, hogy az atléták jelentős része számára a december még az alapozás időszaka, kifejezetten erős mezőny gyűlik majd össze.

A december 18-19-én sorra kerülő viadalon a férfiaknál ott lesz a franciák világcsúcstartója, Kevin Mayer, és a női hétpróba címvédője, a brit Katarina Johnson-Thompson is. Előbbi számára különösen fontos a verseny, mivel a tavalyi vb-n megsérült és nem rendelkezik még az olimpiai szerepléshez szükséges, 8350 pontos kvalifikációs szinttel, amit a lehető leghamarabb szeretne teljesíteni.

“Alig várom, hogy újra versenyezhessek, hogy lássam élesben a rengeteg edzés eredményét, és megszerezzem a tokiói kvótát” – idézte a honlap a riói játékokon ezüstérmes francia sztáratlétát.

A nemzetközi szövetség azt is nyilvánosságra hozta, hogy a többpróba sorozat szokatlanul korai első állomása után a másodikat április végén az olaszországi Lanában rendezik, a legrangosabbnak számító nemzetközi összetett viadalt, a götzisit pedig május 29-30-án tartják.

Az atléták kvalifikációs időszaka 2019-ben indult és a WA a koronavírus-járvány miatt április elején leállította. A december elsején esedékes újraindulást követően az atléták június 29-ig teljesíthetik a tokiói szerepléshez szükséges eredményeket.

A magyarok közül eddig Gyurátz Réka (kalapácsvetés), Halász Bence (kalapácsvetés), Krizsán Xénia (hétpróba), Márton Anita (súlylökés) és Kácser Zita (3000 m akadály) teljesítette az olimpiai szintet.

Japán az elmúlt időszakban viszonylag hatékonyan kezelte a koronavírus-járvány terjedését, ugyanakkor az utóbbi hetekben ismét jelentősen megnőtt az új fertőzöttek száma, és Tokióban is gyakoribbak a pozitív esetek.

A 2020-ról 2021-re halasztott tokiói olimpiára a tervek szerint július 23. és augusztus 8. között kerül sor, és ezt követi a paralimpia augusztus 24-től szeptember 5-ig.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink