Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Az olimpiai bajnok, aki visszatért, meg nem is

Létrehozva:

Négy éve nem indult kajak-kenu versenyen, ezért sokakat meglepett, hogy Vajda Attila augusztusban ott volt a magyar bajnokságon.

Sőt az olimpiai, világ- és Európa-bajnok kenus vegyespárosban akár a világkupára is kijuthatott volna. Azonban egyrészt a saját maga szórakoztatására indult, másrészt így segített unokaöccsének.

„Bár kár lenne tagadni, hogy nagyon hiányzott a mozgás, azért visszatérésről ne beszéljünk” – mondta a Pesti Hírlapnak nevetve Vajda Attila, aki kijelentette, ma már egyértelműen edzőnek gondolja magát. „Ez a mostani magyar bajnokság más volt, hiszen az elmúlt időben a versenyzőimmel való közös munka során egyre több időt töltöttem kenuban, és mivel nem volt más verseny idén, amire fel lehetett volna készülni, adta magát a lehetőség, hogy minimális edzéssel, ráadásul tét nélkül versenyezzek egy kicsit.”

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI

Saját mozgásánál is fontosabbnak tartotta, hogy segítsen az unokaöccsének, Papp Lászlónak, akivel párosban együtt versenyeztek. „Azért nagy élmény, ha egy ilyen versenyen a saját családtagjával indulhat az ember. Egy ideje már segítem Laci munkáját, és úgy gondoltam, a technikai hibákat akkor veszem észre a legjobban, ha egy hajóban ülünk.”
Bár a kenus elmondta, hogy erőnlétileg meg sem közelíti korábbi önmagát – ami érthető –, mégis sikerült érmet szereznie, hiszen vegyespárosban a harmadik helyen értek célba Bonyai Reginával. „No, erre, aztán végképp nem gondoltunk. Az egész egy jó bulinak indult, aztán bronzérem lett belőle. Sőt, ha másodikok lettünk volna, a világkupán indulhatnánk. Persze, sportban sem játszik a mi lett volna, ha… ráadásul nagy valószínűséggel nem is vállalnám, de azért jó volt, hogy újra érmet nyertem.”

Ilyen érzésben persze nem volt hiány Vajda Attila pályafutásában. A 37 éves edző már 2000-ben ifjúsági Európa-bajnok volt, érdekes módon első felnőtt világversenyén szerzett érme az olimpiai bronz volt 2004-ben, Athénban. Ha csak a világversenyek aranyérmeit nézzük, akkor is hosszú a lista, hiszen 2007-ben és 2009-ben Európa-bajnok, 2007-ben, 2011-ben és 2013-ban világbajnok lett. És persze ott van a 2008-ban, Pekingben szerzett olimpiai arany. Azt az elsőséget a tragikus hirtelenséggel elhunyt Kolonics Györgynek ajánlotta, hiszen sosem tagadta, az atlantai olimpián aranyat szerző Kolonics György és Horváth Csaba kenupárost nézve, gyerekként döntötte el, hogy olimpiai bajnok akar lenni.

Vajda Attila ma már Dunaújvárosban dolgozik edzőként, és úgy gondolja, a pályafutása során szerzett érmek semmit nem jelentenének, ha nem lenne hiteles a tanítványai előtt. „Hogy talán jó úton járok, mutatja, hogy a dunaújvárosi kajakosok és kenusok magyar bajnoki címeket szereztek.”

Fotó: Kovács Tamás/MTI

Szerepvállalása a kajak-kenuban senki számára nem meglepő, ám az már igen, hogy ő a dunaújvárosi női vízilabdázók erőnléti edzője is. „Sokszor beszélgettem a lányok edzőjével, Mihók Attilával. Elmondtam a saját gondolataimat, és ez annyira megtetszett neki, hogy felkért, legyek a csapat erőnléti edzője. Óriási kihívás ez számomra, hiszen a kajak-kenu egyéni sportág, míg a vízilabdában csapatban kell gondolkozni. Számos újdonsággal találkoztam, és rengeteget tanultam az elmúlt időszakban. Erőnléti edzőként nagyon fontos, hogy bizonyos mozgásmintákat elemezzek, ezeket tökéletesítsem. Van, hogy valaki azért nem fejlődik, mert egy feladatot rosszul csinál, így nagyon sokszor előfordul, hogy először nem is kell súlyzót használni, hanem a rossz mozgásmintát kell kijavítani, tökéletesíteni. A tökéletességre kell a hangsúlyt fektetni.”

Nos, úgy néz ki, ez egyre jobban sikerül, hiszen a vízilabdázók nyolc hónap alatt kétszer nyerték meg a Magyar Kupát. Ráadásul amíg az előző sikert büntetőkkel érték el a lányok, addig a mostani döntőben jelentős hátrányból, 0‒3-ról sikerült fordítaniuk, ami mutatja, hogy kiemelkedő fizikai állapotban vannak.

Tajvan-Japán-Dunaújváros
Nem mindennapi utat járt be edzőként Vajda Attila. Versenyzői pályafutása után meglepő módon előbb Tajvanra került, az ottani vezetők kifejezetten őt szerették volna edzőnek, így az egykori olimpiai bajnok kenus, Novák Ferenc révén megkeresték. Tajvanon idilli környezetben, 3500 méteres hegyek között felnőtteket és középiskolásokat is edzett, akik pontosan tudták, hogy egy olimpiai bajnok tanította őket. Tajvanról aztán Japánba került, ahol egy egyetemen volt edző, majd 2018 júniusában jelentették be, hogy a Dunaferr SE kajak-kenu és sárkányhajó szakosztálya leigazolta őt.

„Nagyon élvezem, hogy csapatsportban is dolgozhatok, örülök a lányok sikerének, és rengeteget tanulok tőlük, hiszen egy-egy feladatot, edzéselemet átemelek a kajak-kenuba, és ez fordítva is igaz. Az egész gondolkodásom megváltozott, hiszen az én sportágamban egy-egy versenyre kell felkészülni, míg a vízilabdában normális esetben minden héten bizonyítani kell.”

Vajda tehát úgy érzi, révbe ért Dunaújvárosban, ahol két helyen is egy kiemelkedő szakmai csapat meghatározó tagja. „A sportolók fejlődéséért és sikeréért dolgozom minden nap, és ez jó érzéssel tölt el. Jó lenne, ha edzőként is eljuthatnék egy olimpiára, de ennél sokkal fontosabb, hogy a tanítványaim bízzanak bennem, és lássák magukon a fejlődést!”

Fehér György

Legnépszerűbb cikkeink