Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Öngyilkos merénylők követhették el a robbantásokat a Fülöp-szigeteken

Létrehozva:

A 2019-es, templom elleni merénylet óta ez volt a legtöbb áldozattal járó merénylet az országban.

Öngyilkos merénylők követhették el a tizenöt halálos áldozatot és több tucatnyi sebesülést követelő robbantásokat az ország déli részén – közölte kedden a fülöp-szigeteki hadsereg, amely az egyre nagyobb mértékű erőszak miatt a rögtönbíráskodás visszaállítását fontolgatja a térségben.

A Jolo szigetén történt hétfői kettős merényletben katonák, rendőrök és civilek haltak meg, továbbá 78-an megsebesültek. Ez volt a legtöbb halálos áldozattal járó terrortámadás az országban azóta, hogy 2019 januárjában egy templom elleni merényletben húszan meghaltak és legalább százan megsebesültek.

Az első robbantásról a kezdetekben úgy vélték, hogy egy motorkerékpárra erősített pokolgéptől származott. A Jolo város központi terén, egy középület előtt történt robbanásban hat katona és három civil vesztette életét. A település ezer kilométerre délre fekszik a délkelet-ázsiai ország fővárosától, Manilától.

Egy órával később egy rendőr és egy katona halt meg, amikor egy női önkéntes merénylő a robbantás helyszínének közelében működésbe hozta a nála lévő pokolgépet. A térségbeli fegyveres erők parancsnoka szerint az első robbantást is önkéntes merénylő követhette el. Mint mondta, a tettest nem lehet azonosítani, mert a detonáció darabokra szaggatott mindent.

Egyelőre senki sem vállalta magára a támadásokat.

Jolo város az Iszlám Állam terrorszervezethez kapcsolható Abu Sayyaf csoport erődítménye. A csoport legalább hat öngyilkos merénylet elkövetésével hozható összefüggésbe.

Rodrigo Duterte államfő egy különleges gyalogsági hadosztályt hozott létre a Sulu-szigeteken, hogy felszámolja a kegyetlenségeiről, emberrablásairól és lefejezéseiről hírhedt Abu Sayyaf csoportot. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink