Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Több mint száz halott Kabulban

Létrehozva:

Rokonok emelik a terrortámadás áldozatainak koporsóját | Fotó: AFP / Aamir Qureshi

Két bombát robbantottak az Iszlám Állam öngyilkos merénylői csütörtökön Kabulban.

Több mint száz ember halt meg a Hamid Karzai nemzetközi repülőtérnél. Joe Biden amerikai elnök válaszcsapásokat ígért, Antonio Gutteres összehívta az ENSZ BT-t.

A merényletek azután történtek, hogy csütörtök délelőtt egy iszlamista terrorszervezet több nyugati államot figyelmeztetett a támadásra. Az egyik bomba a kabuli reptér kapuja, az Abbey Gate területén robbant, ahol az Egyesült Államok csapatai segítették afgánok és Afganisztánban élő amerikaiak kimenekítését. A heyszínen afgán állampolgárok ezrei várakoztak arra, hogy repülőgépeken elhagyhassák az országot a tálib hatalomátvétel után.

A másik pokolgépet egy közeli szállodánál, a Baron Hotelnél hozta működésbe egy öngyilkos terrorista. A hotelben az Egyesült Királyság végzi az Afganisztánban élő britek és áttelepítésre jogosult afgánok adminisztrációját.

Amerikai sajtóértesülések szerint a merényletnek több mint száz áldozata van, a Wall Street Journal 103 halottról írt. A sérültek száma meghaladja az 1300-at. Az amerikai hadsereg egyik szóvivője közölte, hogy a terrorcselekményben 13 amerikai katona vesztette életét, három pedig megsebesült.

A tálibok szóvivői elítélték a terrortámadásokat és közölték, mindent megtesznek azért, hogy felelősségre vonhassák az elkövetőket. „A külföldi csapatok jelenléte miatt következhettek be ilyen támadások” – nyilatkozták egy török tévécsatornának. A támadásokat az Iszlám Állam dzsihadista szervezet helyi ága, az úgynevezett Iszlám Állam – Horaszán Tartomány vállalta magára. A formáció nemcsak az amerikaiakkal, hanem a radikális iszlamista tálibokkal is szemben áll. Az Iszlám Állam ugyanis a tálibokat nem tartja elég radikálisnak és hűnek az iszlámhoz, mivel azok megállapodtak az amerikaiakkal. 

Joe Biden amerikai elnök bejelentette: az Egyesült Államok válaszcsapásokat fog végrehajtani a támadásokért felelős csoport ellen, az Iszlám Államhoz tartozó létesítményeket fogják megcélozni az általuk választott helyen, az általuk választott pillanatban. „Nem bocsátunk meg. Nem felejtünk. Levadászunk titeket és meg fogtok fizetni!” – üzente a terroristáknak. Az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Boris Johnson tudatta, hogy a brit csapatok egyelőre folytatják a kimenekítéseket. António Guterres, az ENSZ főtitkára csütörtök este összehívta az ENSZ Biztonsági Tanácsát.

168.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink