Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Lehel úti robbantás: nem nyomoznak tovább

Létrehozva:

Rendőrök helyszínelnek egy bankfiók előtt 2014. január 13-án a XIII. kerületi Lehel utcában, miután az épület utcafronti fala mintegy tíz négyzetméter területen robbanás miatt kidőlt. | Fotó: MTI / Mihádák Zoltán

Lehetséges, hogy a robbantó külföldre szökött vagy meghalt. 

Eredménytelenül fejezte be a nyomozást hét év után a rendőrség a Lehel úti bankfiók 2014-es felrobbantása ügyében.

Az aktákat lezárták, de bármelyik pillanatban újranyithatják a dossziékat, ha új információk, bizonyítékok merülnek fel az ügyben – erősítette meg a hatóság a Magyar Nemzetnek a PestiSrácok információját. Sok példa van ugyanis arra, hogy az idő múlásával beszélni kezdenek azok a személyek, akik ismerik az adott bűncselekmény körülményeit és elkövetőjét. Megszólalhatnak esetleg olyan tettestársak, akik például logisztikai segítséget nyújtottak az elkövetőnek.

Az ominózus bűncselekmény elkövetésekor a tettes motorral közlekedett, tehát előkerülhet az a személy is, aki a járművet el- vagy kölcsönadta neki. Az sem zárható ki, hogy maga a robbantó időközben külföldre költözött vagy meghalt.

A robbantásos bűncselekmény 2014. január 13-án éjszaka történt. Egy 180-185 centiméter magas, motorosdzsekit, kezeslábast viselő, bukósisakos, nőies mozgású ember érkezett krosszmotoron a CIB Bank Lehel úti fiókjá­hoz. Leparkolt, a bank ajtajába lerakott egy csomagot, majd elhajtott a belváros felé. A tettes a csomagban elrejtett, TNT-alapú robbanóanyagot gyújtózsinórral hozta működésbe. A detonáció beszakította a bankfiók ajtaját, szétszakította az ATM-et, az iroda belsejét romba döntötte. Egy hajléktalan szemtanú szerint a motoros feltűnően nyugodt volt. A merénylő az utcai kamerák felvételei szerint a Szentendrei úton távozott a fővárosból.

A helyszínelők több száz olyan nyomot rögzítettek, amelyek bizonyításra alkalmasak, a pokolgép maradványain is találtak DNS-mintákat. 

Ugyanez a motoros 2014. január 7-én a Raiffeisen Bank Váci úti fiókjának üvegportálját is betörte. Az emiatt indult nyomozást összevonták a bankrobbantás ügyével.

A Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói ellenőrizték a pénzintézetekben fenyegetőző, kiabáló ügyfeleket is, ezernél is több állampolgári bejelentést kaptak. Hat lehetséges indítékot vizsgáltak, köztük a bankok elleni bosszút is. A robbantást ugyanis 2014. január 22-én a Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetségének (VÉSZ) küldött, újságból kivágott betűkből készített levélben magára vállalta egy Őrsereg nevű szervezet, amely a VÉSZ a devizahitelesekért vívott harcát kívánta támogatni. 

A hatóságok részletesen megvizsgálták, lehet-e köze a robbantáshoz ezeknek a csoportoknak, de ezt a verziót végül bizonyítékok hiányában elvetették.

Legnépszerűbb cikkeink