Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Öngyilkos merénylet történt egy kelet-afganisztáni támaszpontnál, nyolc katona meghalt

Létrehozva:

Az afgán haderő legalább nyolc katonája életét vesztette egy kelet-afganisztáni támaszpontnál végrehajtott öngyilkos merényletben – közölték hivatalos forrásból.

A merényletet egy robbanószerrel megrakott, Humvee típusú katonai gépjárművel követték el Nangarhar tartományban. A kormányellenes tálib mozgalom rövid időn belül jelezte, hogy ők tervelték ki, és hajtották végre a támadást. A tálibok megsokszorozták merényleteiket szerte Afganisztánban azóta, hogy szeptemberben a katari fővárosban, Dohában megkezdődtek a béketárgyalások az afgán kormánnyal. Megfigyelők szerint a megbeszélések igencsak vontatottan haladnak.

Az Egyesült Államok 2020 február végén megállapodott a tálib mozgalommal az Afganisztánban állomásozó amerikai haderő ütemezett kivonulásáról. A tervek szerint május közepéig minden külföldi katona elhagyná Afganisztánt, ahová New York és Washington elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadások után vonultak be az Egyesült Államok és NATO-szövetségeseinek erői.

Csütörtökön azonban Washingtonban bejelentették, hogy a tíz napja hivatalba lépett amerikai elnök, Joe Biden kormányzata felülvizsgálná a tálibokkal aláírt megállapodást. Az Egyesült Államok és szövetségesei szerint a tálibok nem teljesítették a megállapodásban vállalt kötelezettségeiket, többek között azt, hogy mérséklik az erőszakot, megszakítják a kapcsolatot más terrorszervezetekkel, és lényegi előrehaladást érnek el az afgán kormánnyal zajló tárgyalásokon.

A tálibok katari képviseletének vezetője, Ser Mohammed Abbász Sztanikzai ugyanakkor pénteken, moszkvai tárgyalásai után kijelentette: a tálibok számítanak Oroszország segítségére abban, hogy mozgalmuk lekerüljön az ENSZ terrorszervezeteket nyilvántartó listájáról.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink