Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Elkezdődött a párizsi robbantók pere

Létrehozva:

Salah Abdeslam egy bírósági rajzon | Fotó: AFP / Benoit Peyruck

A vádirata egymillió oldalt tesz ki, és csaknem 1800 felperese van.

Fokozott biztonsági intézkedések mellett szerán megkezdődött a 2015. november 13-i, 130 halálos áldozatot és csaknem ötszáz sebesültet követelő párizsi merényletsorozat vádlottjainak pere a párizsi különleges esküdtszéken.

A kilenc hónapig tartó eljárásban húsz vádlottnak kell felelnie a bíróság előtt, köztük van a terrorkommandó egyetlen túlélője, Salah Abdeslam is. Terrorcselekménnyel kapcsolatos bűnszövetkezetben elkövetett emberölés és emberölési kísérlet ellene a vád.

A terrorista első szavai a bíróság előtt a muzulmánok hitvallása volt. „Először is tanúsítom, hogy nincs más isten csak Allah, és tanúsítom, hogy Mohamed az ő küldötte” – mondta.

Rajta kívül 13-an ülnek a vádlottak padján, feltételezett logisztikai szervezők, a terroristákat szállítók és közvetítők. Valamennyiükre életfogytiglani szabadságvesztés szabható ki a vádpontok alapján.

A további hat gyanúsított, a terrortámadás kitervelői, feltételezhetően már nincsenek életben, meghaltak az iszlamista harcokban Szíriában vagy a nemzetközi koalíció erői ölték meg őket. Távollétükben őket is elítéli majd az esküdtszék.

A párizsi Cité-szigetet, ahol a per helyszínészül szolgáló igazságügyi palota található, teljesen lezárta a rendőrség, a helyszínt csak a perben érintettek és a palotában dolgozók közelíthetik meg.

A legvéresebb franciaországi terrortámadás történelminek ígérkező eljárása az első nagy európai per az Iszlám Állam terrorszervezet dzsihádistái  ellen. A vádirata egymillió oldalt tesz ki, és csaknem 1800 felperese van, túlélők, az áldozatok hozzátartozói, sebesültek, szemtanúk, őket 330 ügyvéd képviseli, a 140 tárgyalási napra 58 országból több száz újságíró kapott akkreditációt. A maratoni tárgyalássorozatot ötven évre tikosítják, a teremben az újságírók se kép-, se hangfelvételt nem készíthetnek, pszichológusok állnak rendelkezésre a kiszámíthatatlan érzelmi sokkok miatt.  

A hat évvel ezelőtti terrortámadásában a Stade de France nemzeti stadionnál három öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, Párizs belvárosában egy másik háromtagú terrorkommandó lépett akcióba. A belvárosban hat kávéház, bár és étterem teraszán öltek meg 39 embert, miközben egy harmadik kommandó behatolt a Bataclan nevű koncertterembe, ahol három dzsihadista kilencven embert ölt meg és több mint 350-et megsebesített. A merényletsorozatot az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.. Ugyanez a hálózat csapott le 2016. március 22-én Brüsszelben, ahol 32-en vesztették életüket.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink