Connect with us
Nemzeti konzultáció

Nagyvilág

Dán tudósok: mobiladatok szerint jobb, ha kerüljük a társaséletet

Létrehozva:

A távolságtartás akár 45 százalékkal is csökkenthette az új koronavírus okozta járvány terjedését Európában egy dán–francia tanulmány szerint.

A kutatók a Google és az Apple által biztosított mobiladatok alapján a járvány első hullámának hat hetét vizsgálták Európában áll a Dél-dániai Egyetem (SDU) csütörtöki közleményében.

Az európai országok az első hullám idején különböző szigorúságú kijárási és mobilitási korlátozásokat vezettek be, az intézkedések szigora változhatott országonként a vizsgált hat hét alatt.

„Az okostelefonok világában olyan nagy mennyiségű adathoz férünk hozzá, hogy teljesen új és minden eddiginél pontosabb módszerrel követhetjük a pandémia alakulását” mondta Francesco Sannino, az SDU elméleti fizikusa.

A tudósok Sannino, valamint a Lyoni Egyetemről Giacomo Cacciapaglia és Corentin Cot azt állapították meg, hogy a legkevesebb mobilitást az olaszok, a franciák, a portugálok és a spanyolok mutatták. A járvány terjedése ezekben az országokban átlagosan 30 százalékkal (25 és 45 százalék között) mérséklődött a megfigyelt hat hétben.

Svédországban ebben az időszakban ugyanígy csökkent a terjedés, miközben az emberek mobilitása sokkal nagyobb volt. A kutatók szerint ez arra utalhat, hogy a politikai döntések ellenére a lakosság valamennyire mégis visszavett a társas érintkezésekből.

A mobilitást tekintve a többi európai ország adatai a svéd és a legalacsonyabb, vagyis olasz, francia, portugál és spanyol adatok között voltak.

A tanulmányban figyelmeztettek arra, hogy a vizsgált hat hétben csökkent ugyan a fertőzési ráta, de ez nem jelenti, hogy kevesebb lett a Covid19-es betegek száma.

„A csökkenés azt jelenti, hogy a járványgörbe laposabb lett, később érte el a maximumot, de nem befolyásolta feltétlenül az esetek teljes számát” írták a közleményben.

A tanulmány egyelőre nem jelent meg nyomtatásban, még folyik a szakértői ellenőrzése.

Legnépszerűbb cikkeink