Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Elhunyt a pixel feltalálója

Létrehozva:

Elhunyt Russell A. Kirsch amerikai tudós, a pixel (képpont) feltalálója, a világ első digitális képszkennelőjének kifejlesztője.

Az amerikai szabványügyi hivatal egykori kutatója 91 évesen halt meg otthonában az Oregon állambeli Portlandben, augusztus 11-én – értesült a The Oregonian című regionális hírportál.

Kirsch 1929. június 20-án született Manhattanban Magyarországról és Oroszországból bevándorolt zsidó szülők gyermekeként. Felsőfokú tanulmányait a New York-i Egyetemen, a Harvard Egyetemen és a Massachusettsi Műegyetemen (MIT) végezte.

A tudós az amerikai szabványügyi hivatal mérnökeként, egy kutatócsoport élén 1957-ben találta fel a digitális fotókat alkotó apró képpontokat (picture /pix/ element, pixel), és szkennelte számítógépre a világ első fényképeit, köztük a háromhónapos kisfiáról, Waldenról készült fotót, amelyet az első digitális fényképként tartanak számon.

Az eredeti fotót, amelyet fekete-fehérben, mindössze 31 ezer képpontra bontva szkenneltek komputerre, jelenleg az Oregon Art Museumban őrzik. A beszkennelve 5 x 5 centiméteres fényképet a Life magazin 2003-ban „a világot megváltoztató 100 fotó” közé sorolta a digitális fotózás fejlődésében játszott szerepe miatt. A legjobb mobiltelefonok ma már akár 12 millió pixel felbontásra is képesek.

A Science News egy 2010-es cikke szerint Kirsch munkássága „megvetette az alapjait a műholdas képalkotásnak, a CT-szkennelésnek, a virtuális valóságnak és a Facebooknak”. Bár a tudós nem dolgozott az amerikai űrkutatási hivatalnak (NASA), találmánya elősegítette kulcsfontosságú űrkutatási technológiák kifejlesztését, beleértve az Apollo űrhajó Holdra szállását is.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink