Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Szijjártó felháborodott a közös portugál-magyar sajtótájékoztatón

Létrehozva:

Az Indexről kérdezték a külügyminisztert.

Békésen indult, de parázs hangulatban zárult a portugál-magyar külügyminiszteri sajtótájékoztató. Szijjártó Pétert először a jogállammal kapcsolatos problémákról kérdezték, mire a magyar külügyminiszter azt válaszolta, hogy „vissza kell utasítania a magyar demokrácia állapotáról tett hazug kijelentéseket. Ezek politikailag motiváltak.”

Végül a Reuters portugál újságírója feltett egy, az Indexben történtekkel kapcsolatos kérdést.

„A Riporterek Határok Nélkül civil szervezet szerint Magyarország a szabadságjogok szempontjából a második legrosszabb helyen áll az Unióban. Tegnap a legfőbb független magyar sajtóorgánum, az Index lemondatta főszerkesztőjét. Ez az után történt meg, hogy a szerkesztőség figyelmeztette a közvéleményt, hogy függetlenségük veszélybe került. Magyarországon újságírói körökben egyre nagyobb az aggodalom, hogy a kormány egyre intenzívebben támadja a szabad sajtót. Hogyan reagál ezekre az aggodalmakra? Magyarország szabad országnak tekinthető-e, ha nincsen sajtószabadság?” – hangzott a kérdés.

Szijjártó azt emelte ki, hogy az Index magántulajdonban van. „Ön engem, az állam képviselőjét kérdezi, mit gondolok erről. Azt gondolja, hogy az államnak be kellene avatkozni abba, hogy a magántulajdon? Hogy jönne az állam ahhoz, hogy beleszóljon egy magántulajdonban lévő médium döntéseibe? Ez Németországban, vagy Portugáliában elfogadott lenne? Magyarországon biztosan nem. Kedves hölgyem, Magyarországon nem tud megnevezni egyetlen szegmenst sem a médiából, ahol ne kormányellenes médium lenne a vezető médium. A legnagyobb internetes újság, a legnagyobb politikai napilap, a legnagyobb televíziós csatorna, és a legolvasottabb hetilap is masszívan kormányellenes” – válaszolta Szijjártó.

Legnépszerűbb cikkeink