Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Óriási csalássorozat történt éjjel a Twitteren

Létrehozva:

Fotó: Daniel Oberhaus (CC BY 2.0)

Több híres ember és nagyvállalat Twitterét is feltörték az éjjel, köztük Elon Musk, Bill Gates és az Apple fiókját.

Nem csak az Észak-Macedón választási bizottság oldalát törték fel éjjel a hackerek, hanem Elon Musk, Barack Obama, Bill Gates, Warren Buffett, az Apple, Kanye West, valamint rengeteg más ismert ember és vállalat Twitter-fiókját is, akik ennek segítségével irányíttatnak pénzt saját számlájukra – írja a HVG Tech rovata.

Elon Musk viszonylag gyakran ír ki Twitter-csatornájára furcsa dolgokat, így amikor magyar idő szerint szerda éjjel 10 óra körül egy váratlan kiírás jelent meg nála, kevesen gondolták, hogy nagyszabású hackerakcióról van szó. Musk nevében valaki azt írta: jó kedvében van, így megduplázza mindenki pénzét, aki küld neki Bitcoinban ezer dollárnak megfelelő pénzt a bejegyzésben megadott Bitcoin-pénztárca számra – írja a lap.

Nem sokkal később hasonló üzenet jelent meg Bill Gates Twitter-csatornáján is, akkor már gyanítani lehetett, hogy valami nincs rendben. Ezután beindult a hullám, és a csalók kiírtak egy ilyen üzenetet többek között az Apple és az Uber Twitterjére, Jeff Bezos Amazon-vezérigazgató csatornájára, Joe Biden demokrata elnökjelöltére, a hozzá hasonlóan dollármilliárdos Mike Bloomberg csatornájára, Kanye West rapper Twitterjére is.

Felmerült, hogy a hackerek nem egyenként szereztek hozzáférést a Twitter-csatornákhoz, hanem magának a Twitternek a rendszerét törték fel, úgy helyezték ki az üzenetet sok népszerű profilra. A cég nem sokkal éjfél előtt közölte, vizsgálják a biztonsági incidenst és igyekeznek mindent megtenni a kár minimalizálása érdekében.

Legnépszerűbb cikkeink