Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

82 milliárdot ad a kormány a Budapest–Belgrád vasútvonalra

Létrehozva:

Ezzel idén 143 milliárd forintot költünk erre a beruházásra. A budapesti buszbeszerzésre szánt 3,2 milliárd forintot azonban elvonta a kormány.

Még 82 milliárd 130 millió forintot csoportosítanak át a Budapest–Belgrád vasútvonal fejlesztésére az idei költségvetésben, a pénzt a Gazdaságvédelmi Alapból vonják el, derül ki a pénteki Magyar Közlönyből.

A 2020-as büdzséből eddig 61 milliárd forintot különítettek el erre a beruházásra, ami azt jelenti, hogy így már összesen 143 milliárd forintot költ Magyarország a kínai hitelből épülő Belgrád–Budapest vasútvonalra csak idén, a projekt összesen 700 milliárd forintba kerül.

Összehasonlításképpen: a metrópótló-buszokra, amelyeket a kormány Budapestnek ígért, 3,2 milliárd forint kellett volna, de ezt a forrást a kormány korábban elvonta, a koronavírusra hivatkozva.

Orbán Viktor egyébként éppen pénteken járt Belgrádban, majd Hszi Csin-ping kínai elnökkel is tárgyalt.

A Budapest–Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának modernizálását fele-fele részben magyar és kínai konzorcium végzi, a magyar hányadot tulajdonló RM International Zrt. Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozik.

A beruházás 85%-ban kínai hitelből, 15%-ban önrészből valósul meg, 2004 óta ez az első komolyabb vasúti beruházás, amelyhez egyáltalán nem használunk fel uniós forrást. A vasútra kilométerenként mintegy 4,15 milliárd forintot költünk. A beruházás adatait 10 évre titkosította a kormány. A projekt kétséges megtérüléséről, és a kormány érveiről itt írtunk részletesen.

Legnépszerűbb cikkeink