Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

18 ezer forint egy koronavírus-gyorsteszt

Létrehozva:

Budapest központjában bárki leteszteltetheti, hogy átesett-e már a koronavírus-fertőzésen. A gyorsteszt eredményét 24 órán belül megkapja, de nem ingyen.

17 900 forintért lehet tesztet kérni az Affidea Egészségközpontban. A cég nem a koronavírus-fertőzést kimutató PCR-tesztet használja, hanem azt, amelyik a vírus ellen termelt molekulák jelenlétét mutatja meg. Ezzel a módszerrel azt lehet megtudni, hogy az ember átesett-e már a fertőzésen. A teszthez vért vesznek, centrifugálás után a vérsavót vizsgálják meg, hogy jelen van-e benne az úgynevezett vírus ellen termelt molekula. A tesztek eredményét egy nap alatt e-mailben küldik ki, amiben a páciens négyféle eredménnyel szembesülhet.

  • Az egyik esetben negatív a lelet, ami azt jelenti, hogy vagy nincs fertőzés, vagy ha van, akkor ellenanyag még nem termelődött a szervezetben.
  • Másik opció, hogy IgM pozitív, így nagy valószínűséggel elkapta a vírust. A fertőzöttség időpontja óta 5-21 nap telt el. Ilyenkor karanténba kell vonulni, hogy más embereket ne fertőzhessen meg.
  • Ha az IgM és az IgG is pozitív, akkor 14-28 napja kaphatta el a fertőzést. Ebben az esetben is karanténba kell vonulni.
  • Ha az IgG pozitív, de a PCR-teszt negatív, akkor a páciens átesett a fertőzésen, ezért már nem kell az elkülönítés.

Utóbbi három esetben a cég a Nemzeti Népegészségügyi Központnak is jelzi az eredményeket.

MTA: SOK A PROBLÉMA A GYORSTESZTEK PONTOSSÁGÁVAL
290-féle koronavírusteszt van ma forgalomban, köztük olyan is, ami 20 százalékos megbízhatóságú. Az MTA tudósai írásukban a különböző problémákra, a tesztelés kérdéseire hívják fel a figyelmet. Szerintük a gyorstesztek helyett a laboratóriumi tesztelés lenne szükséges, csak ehhez rendezni kéne a finanszírozást.

A tesztre csak előzetes bejelentkezéssel lehet menni, és a normál vérvételekkel ellentétben, nem kell éhezni sem, hogy levegyék a kívánt vérmennyiséget. Megkérdeztük az Affidea Egészségközpontot többek között arról, hogy hányan éltek már az általuk nyújtott lehetőségekkel, és hogy ezt az opciót szeretnék-e kiterjeszteni a győri és szegedi egészségközpontokba is, de nem állt módjukban információkat adni erről.

Legnépszerűbb cikkeink